16 illustraties die je een harde maar eerlijke kijk geven op de maatschappij - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
16 illustraties die je een harde maar…
Een barista begint voor de gein met het opleuken van kopjes cappuccino: de resultaten overtreffen de stoutste verwachtingen In Nieuw-Zeeland wil niemand kiwi's plukken voor 16.50 dollar per uur en dus heeft de overheid maatregelen genomen

16 illustraties die je een harde maar eerlijke kijk geven op de maatschappij

Door Skip Tromp de Haas
2.129
Advertisement

Kunst is voer voor de ziel, het kan ons helpen de wereld om ons heen, merkbaar of niet, directer en beter te begrijpen in vergelijking met andere middelen waar we over beschikken.

Dat is ook wat er gebeurt met het werk van de Zwitserse kunstenaar Stefan Schmitz en heeft gestudeerd aan de School voor Kunst en Design in Luzern. Deze jonge tekenaar heeft meerdere prijzen gewonnen en wordt bewonderd door talloze internationale redactionele kringen. Achter illustraties die essentieel en eenvoudig zijn, die vlakke, duidelijke en zachte  kleuren hebben, zitten hele verhalen waarmee hij graag de toeschouwer verrast. Door zich te focussen op betekenis en concept, kan hij een visie op de vele aspecten van de maatschappij van nu naar voren laten komen die keihard maar oprecht is.

Maar we laten liever een aantal van zijn tekeningen spreken: hier volgt een selectie.

1. Het gezicht van het nieuws.

Rampen en tragedie. Dat is wat de media kanaliseert en onze spirit en ons gevoel voor menselijkheid aanvreet.

2. We zijn wat we eten.

En misschien is het wel beter om alle chemische producten uit je mandje te halen en liever natuurlijkere producten te pakken.

Advertisement

3. De weg van succes

Vaak leidt geld naar succes en niet andersom. Zoals je kunt zien ligt het pad bezaaid met geld dat in feite in een reeks mislukkingen is gestoken.

4. Het gezin

Oftewel de kunst van het bij elkaar houden van levens die worden gescheiden doordat er veel dingen spelen en negatieve gebeurtenissen.

5. Het perfecte leven

Het nepleven is het leven dat we laten zien aan de wereld en onszelf, hoewel echter de realiteit van het echte leven ver afstaat van dat nepleven, of dat dit laatste überhaupt realiteit kan worden.

Advertisement

6. Succes op internet

Video's en foto's posten en reageren, allemaal in een race om geaccepteerd te worden en sociale erkenning te krijgen, maar dan in een virtuele dimensoe.

7. Ik en mij

Alias: wie we echt zijn en wie we laten zien dat we zijn, dat we in scene kunnen zetten dankzij sociale media.

Advertisement

8. Grondige schoonmaak

Je echte zelfbeeld resetten om een beeld te creëeren dat beter aansluit bij de voorschriften van de maatschappij.

9. Gevangen in onze realiteit

Een realiteit die we bouwen en waardoor we geïsoleerd raken, waar tastbare relaties worden vervangen door andere, virtuele relaties.

Advertisement

10. Waar de kunstenaar van houdt

Kunst, dat de ziel van elke kunstenaar domineert en aanspoort, kan soms in de steek worden gelaten doordat er een honger is naar roem, succes en geld, waardoor werk niet afkomt.

11. De toekomst vooraf bepalen.

De maniakale behoefte aan controle en het willen manipuleren, van een perfectie die niet bestaat, uit zich vandaag in het willen proberen om al de evolutie van onze kinderen te veranderen als zij nog maar foetussen zijn.

12. Denkbeeldige vriendin

We zijn zo druk met het virtueel relaties aangaan, met honderden vrienden op de socials, maar op het moment dat je er echt een nodig hebt, hebben we niemand.

13. Tijd is geld.

In een systeem waar de god domineert die geld heet (en niet de mens), staat ons leven voortdurend onder druk.

14. Liefde in de tijd van sociale media.

Moderne relaties, ook de intiemste, worden bemiddeld op sociale netwerken en ontstaan er ook, waardoor mensen elkaar niet in het echt zien en ze ondanks dat, ze niet van elkaar houden om wie ze echt zijn.

15. Iets banaals maken van liefde.

Liefde is een consumptiemiddel geworden, tot op het punt waar ontrouw een vast onderdeel van een relatie; het verontwaardigt niet meer en is ook niet meer schokkend.

16. De eenzaamheid die niet is te verdringen

Helemaal bang geworden voor alleen zijn, proberen we dit te ontvluchten en gaan we op zoek naar een partner, maar vaak zijn we niet in staat om de ander echt te zien, en maken we van diegene slechts een weerspiegeling van onszelf en onze verwachtingen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt