In Australië is zich weer een virus aan het verspreiden dat duizenden jaren oud is en waar geen geneesmiddel of behandeling voor is

door Skip

12 Mei 2018

In Australië is zich weer een virus aan het verspreiden dat duizenden jaren oud is en waar geen geneesmiddel of behandeling voor is
Advertisement

Medisch onderzoek is een strijd die altijd doorgaat. Heb je namelijk net een geneesmiddel of een goede behandeling gevonden voor een ziekte, doemt er gelijk weer een andere op waar je geen oplossing voor hebt. In Australië luiden medici de noodklok vanwege een nieuw virus dat zich aan het verspreiden is dat lijkt op HIV, maar waar nog geen doeltreffende behandelingen voor zijn. Eigenlijk was het virus al wel bekend in de medische wereld, maar door het groot aantal besmettingen van de afgelopen tijd is het weer onder de aandacht gekomen van medici.

Advertisement

Het virus HTLV-1 heeft meer dan 40% van de volwassenen in de centrale regio's van Australië.

Het virus HTLV-1 heeft meer dan 40% van de volwassenen in de centrale regio's van Australië.

pixabay.com

De besmettingen vinden vooral plaats onder de inheemse gemeenschappen die in de afgelegen gebieden wonen van Midden-Australië, met name rond de stad Alice Springs.

HTLV-1 lijkt erg op het HIV-virus. Beide kunnen seksueel worden overgedragen, via contact met besmet bloed en via moedermelk. HTLV-1 blijkt echter veel moeilijker overdraagbaar. Beide virussen zijn in verband gebracht met slopende ziektes zoals bronchiëctasieën, complicaties in de longen, aandoeningen van het zenuwsstelsel zoals myelopathie en een verzwakking van het immuunsysteem.

Het virus is echter al een tijdje bekend in de wetenschappelijke gemeenschap en is het zelfs in het DNA aangetroffen van een mummie van 1500 jaar geleden die is gevonden in de Andes in Zuid-Amerika. Roberto Gallo, die aan het hoofd staat van het Instituut Virologie van de Universiteit van Maryland, ontdekte het virus voor het eerst in 1979 en is hij nu degene die er melding van maakt hoe weinig er is gedaan om de verspreiding ervan te voorkomen: "Er is nog niemand in de wereld die iets gedaan heeft om te proberen deze ziekte te behandelen, behalve dan een paar Japanse onderzoekers", zo zegt hij.

Hoewel het virus op dit moment beperkt is tot Midden-Australië is er, zoals Gallo zelf al aangeeft, geen reden tot zorg voor de rest van de wereld, en moet de wetenschappelijke gemeenschap doen wat het tot nu toe heeft nagelaten: onderzoek doen naar dit virus en proberen een vaccin te ontwikkelen dat een mogelijke epidemie kan voorkomen.

Bronnen:

Advertisement