Een patiënt werd tijdens de operatie voor het eerst in een toestand van schijndood gebracht

Janine image
door Janine

12 December 2019

Een patiënt werd tijdens de operatie voor het eerst in een toestand van schijndood gebracht
Advertisement

De toestand van schijndood heeft veel science fiction-personages in staat gesteld om naar verre uithoeken van de ruimte te reizen in een slapende staat, waarna ze pas nieuw leven werden ingeblazen wanneer ze op hun buitenaardse bestemming waren aangekomen. Nu is dit concept getest als een manier om het leven te redden van patiënten met een acuut trauma, met ten minste één patiënt die in een toestand van schijndood is gebracht in de Verenigde Staten. Wanneer iemand ernstig letsel oploopt, zoals een steekwond of een schotwond, kan hij zoveel bloed verliezen dat zijn hart stopt met kloppen.

via New Scientist

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Hoe kun je meer tijd winnen in de operatiekamer? Dit is waar het concept van de toestand van schijndood in het spel komt, hoewel artsen, zoals opgemerkt door professor Samuel Tisherman van de School of Medicine van de Universiteit van Maryland, die de leiding had over de eerste test op een patiënt, proberen zich te verwijderen van het science fiction-concept van de toestand van schijndood, en noemde het in plaats daarvan noodbescherming en reanimatie (EPR).

EPR omvat snelle afkoeling van het lichaam zodat de hersenen een temperatuur van 10-15°C bereiken, ruim onder de gemiddelde 37°C. Dit wordt gedaan door het lichaam vol met zeer koud zout water te pompen. "We hadden het idee dat de snelste manier om het hele lichaam af te koelen, vooral de hersenen en het hart, was om het lichaam te vullen met een koude vloeistof en de zoutoplossing is precies wat we gebruiken," zei Tisherman.

Advertisement
Pexels

Pexels

Een erg koud lichaam vertraagt de lichaamsprocessen en chemische reacties, wat betekent dat organen zoals de hersenen veel minder zuurstof nodig hebben dan anders. Eenmaal in deze koeltoestand kan de patiënt naar de operatiekamer worden gebracht, waar chirurgen tot twee uur in plaats van een paar minuten de tijd hebben om aan het werk te gaan en de potentieel dodelijke schade te repareren. Zodra de operatie is voltooid, wordt de patiënt gereanimeerd met behulp van een cardiopulmonale bypass, een machine die de plaatsvervangende functie van het hart en de longen op zich neemt.

De techniek is in het verleden succesvol geweest bij dieren zoals varkens, en nu is het plan om de EPR bij 10 patiënten te testen. Er moet echter worden gezegd dat de EPR nadelen heeft; het is namelijk mogelijk om schade aan de cellen toe te brengen wanneer het lichaam wordt verwarmd en de bloedstroom wordt hersteld; het is niet helemaal duidelijk waarom dit gebeurt, maar sommige medicijnen kunnen de effecten tegengaan. Het uiteindelijke doel, volgens Tisherman en zijn team, is om patiënten te laten overleven zonder significante neurologische gebreken.

Kortom, een goede stap voorwaarts voor de geneeskunde en een geweldig doel voor de toekomst voor de wetenschappelijke gemeenschap.

Advertisement