x
Een innovatieve machine vermindert Parkinson-trillingen…
De branden in Australië zijn zo omvangrijk geworden dat ze een apart Veel mensen adopteren slakken ter grootte van kleine honden als huisdieren

Een innovatieve machine vermindert Parkinson-trillingen op een onmiddellijke, veilige en minimaal invasieve manier

05 Januari 2020 • Door Janine
2.912
Advertisement

Parkinson is een chronische degeneratieve ziekte waarvoor momenteel geen remedie bestaat. Een van de effecten is het verschijnen van ongecontroleerde trillingen die belemmerend kunnen worden, waardoor de kwaliteit van leven van de getroffenen verder wordt aangetast.

Wetenschappers ontwikkelen technieken die patiënten kunnen helpen beter met de ziekte om te gaan en een van de meest innovatieve en effectieve komt uit de laboratoria van de Italiaanse universiteit van L'Aquila. Het heet MrgFus en verlicht onmiddellijk het trillen, veilig en minimaal belastend.


foto: RSNA/Università dell’Aquila

MrgFus is de naam van de machine die een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit van leven van Parkinson-patiënten oplevert. Het acroniem staat voor Magnetic Resonance Guided Focused Ultrasound, oftewel Behandeling met gerichte echografie geleid door magnetische resonantie en is gebaseerd op het gebruik van ultrageluid om een deel van de hersenen te behandelen dat te maken heeft met trillingen van Parkison.

Het deel van de hersenen waarop de machine werkt is de thalamus, aanwezig in beide hersenhelften, die een daadwerkelijke ablatie ondergaat: aan het einde van de behandeling wordt de thalamus praktisch geremd. De techniek is vergelijkbaar met de al bekende techniek van diepe hersenstimulatie, maar in tegenstelling hiermee zijn de verbeteringen onmiddellijk, hebben ze een minimaal risico en vereisen ze een veel kortere ziekenhuisopname. Bovendien is de procedure ook geïndiceerd voor kwetsbare patiënten die geen andere behandelingen kunnen verdragen.

foto: pixabay

De resultaten werden gepresenteerd op de conferentie van Radiological Society of North America. Experts van de Italiaanse universiteit toonden aan dat het experiment werd uitgevoerd bij 39 patiënten, met een gemiddelde leeftijd van 64,5 jaar, allemaal met een handicap van gemiddeld 10 jaar en zonder enige verbetering met andere bekende technieken. Na ablatie van de thalamus vertoonde 95% van de patiënten, oftewel 37 van de 39, een aanzienlijke en onmiddellijke vermindering van het trillen, zelfs in de observatieperiode na de studie.

Helaas is het nog steeds een techniek die niet overal ter wereld voorkomt, omdat er maar weinig behandelingscentra zijn die deze mogelijkheid bieden - de eerste machine werd in Italië in gebruik genomen. Nu wordt gehoopt dat de presentatie op een zeer belangrijke bijeenkomst zoals die van de North American Radiological Society zal bijdragen aan de verspreiding ervan, ten voordele van de vele Parkinson-patiënten.

Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt