Diabetes: dankzij stamcellen slaagden wetenschappers erin muizen snel te laten genezen

Janine image
door Janine

03 Maart 2020

Diabetes: dankzij stamcellen slaagden wetenschappers erin muizen snel te laten genezen
Advertisement

Diabetes is een chronische ziekte die miljoenen mensen over de hele wereld treft, waarbij statistieken spreken van een verspreiding die ernaar neigt toe te nemen. In de loop der jaren zijn er veel onderzoeken en vorderingen op medisch gebied geweest om een steeds groter bewustzijn van deze ziekte te bereiken, en degenen die er last van hebben, weten goed hoe ermee te leven en welke voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen om complicaties te voorkomen.

Onderzoek is echter voortdurend in ontwikkeling en de doelstellingen blijven vaststaan om een punt te bereiken waarop een bepaalde pathologie in alle opzichten kan worden genezen. In het geval van diabetes zijn wetenschappers van de School of Medicine aan de Washington University in St. Louis erin geslaagd muizen te genezen door middel van innovatieve therapie. Op welke manier? Dankzij stamcellen.

via Washington University School of Medicine in St. Louis

De geteste knaagdieren hadden een zeer ernstige vorm van diabetes, met verontrustende concentraties bloedglucose, die zelfs dodelijk zouden zijn als ze zich bij een mens voordeden. Dus implanteerden de onderzoekers pluripotente menselijke stamcellen in zieke dieren, die in staat zijn om te veranderen in bètacellen van de alvleesklier, die insuline produceren.

Advertisement
Pixnio

Pixnio

De muizen werden dus letterlijk gestimuleerd om het hormoon af te scheiden dat insuline produceert en in evenwicht brengt, en binnen twee weken waren hun bloedglucosewaarden weer normaal en bleven ze later stabiel. Jeffrey Millman, hoofdauteur van het onderzoek, zei dat hij er alle vertrouwen in had dat hij en zijn team de techniek ook effectief bij mensen kunnen verbeteren en repliceren.

Needpix

Needpix

Een echt veelbelovend doel, omdat het rechtstreeks ingrijpt en gericht is op een veelvoorkomende pathologie waarvan de impact, dankzij deze nieuwe studies, in de niet al te verre toekomst aanzienlijk zou kunnen worden verminderd. We hopen dat dit het geval is, en dat eindelijk de inspanningen van de wetenschap ertoe kunnen bijdragen veel mensen die met risicovolle en vervelende ziekten leven concreet te helpen.

Advertisement