x
Om de verspreiding van borstkanker te…
Een gepensioneerde timmerman legt uit hoe het complex van Stonehenge gebouwd zou kunnen zijn Eerste schooldag in Jemen: de foto laat ons zien wat het betekent om een kind te zijn in een oorlogsland

Om de verspreiding van borstkanker te voorkomen, transformeren wetenschappers de cellen in vet

10 September 2019 • Door Janine
1.692
Advertisement

Borstkanker is een van de ernstigste ziekten van het huidige tijdperk. Helaas blijkt het de meest voorkomende invasieve tumor bij vrouwen te zijn: volgens gegevens gepubliceerd door het World Cancer Report vertegenwoordigt borstkanker bij vrouwen 22,9% van de invasieve tumoren en 16% van alle vrouwelijke vormen van kanker.

In staat zijn om deze ziekte te verslaan zou daarom een enorme stap voorwaarts zijn voor de geneeskunde. Recent onderzoek heeft misschien de oplossing gevonden.

via: Cell

Kankercellen (in fluorescerend groen, links) omgezet in vetcellen (bruin, rechts)

De universiteit van Basel (UNIBAS) publiceerde onlangs een onderzoek bij muizen waarop borsttumoren waren geïmplanteerd. Tijdens het onderzoek konden de wetenschappers de meeste gemetastaseerde cellen omzetten in vetweefsel. Om daarin te slagen, analyseerden de onderzoekers de epitheliale-mesenchymale transitie (EMT) van de tumor. EMT is de overgang van tumorcellen van epitheelweefsel (de binnenste en buitenste bekleding van de meeste lichaamsoppervlakken) naar bindweefsel (dat dient voor de verbinding, ondersteuning en voeding van andere weefsels van verschillende organen).

Bij het analyseren van de EMT realiseerden de onderzoekers zich dat het mogelijk is om het fenotype (of de kenmerken) van de tumorcellen te wijzigen om ze in vetcellen te transformeren.

Tijdens het experiment - gecoördineerd door Gerhard Christofori, professor in biochemie aan de UNIBAS - werd een menselijke borsttumor geïmplanteerd in het lichaam van een aantal muizen. Vervolgens werd de tumor behandeld met twee geneesmiddelen: trametinib, een stof die behoort tot een nieuwe klasse gerichte geneesmiddelen tegen kanker, de zogenaamde tumorgroeiremmers, en rosiglitazon, een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van diabetes.

Toen de tumorcellen de epitheliale-mesenchymale transitie begonnen, veranderden ze, in plaats van zich te verspreiden, in onschadelijke vetcellen, dankzij de medicijnen.

Het onderzoek opent een gebied van onverwachte mogelijkheden in de strijd tegen borsttumoren. Nu is de hoop dat het onderzoek snel kan worden bevestigd, ook wat betreft de behandeling van deze pathologie bij mensen en dat we op deze manier eindelijk concreet borstkanker kunnen bestrijden.

Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt