x
Volgens onderzoekers kan er een verband…
30 fantastische driedimensionale illusies ontworpen door de artiest die bekend staat als 10 historische foto's die stof tot nadenken geven

Volgens onderzoekers kan er een verband zijn tussen de ziekte van Alzheimer en een bacterie die verantwoordelijk is voor ontstoken tandvlees

29 Januari 2019 • Door Janine
52.748
Advertisement

Een steeds groter aantal wetenschappers stelt een heel ander beeld van de ziekte van Alzheimer voor: volgens hen is het geen ziekte, maar eerder een infectie.

Het is een weg die onderzoekers nog steeds aan het verkennen zijn, maar er zijn steeds meer bewijzen voor. Achter de ziekte van Alzheimer kan een bacterie zitten, afkomstig van een wereld die volkomen onbekend is voor de hersenen en zijn ziektes: de tanden.


Een nieuwe studie, uitgevoerd door de Universiteit van Louisville, bewijst dat de bacterie Porphyromonas gingivalis, verantwoordelijk voor chronische parodontitis, te maken heeft met de hersenen van mensen die getroffen zijn door de ziekte van Alzheimer.

Onderzoek toont aan dat tandvleesontsteking, die begint met ernstige gingivitis en kan culmineren in tandverlies, leidt tot bacteriekolonisatie van de hersenen; tegelijkertijd is er ook een toename in de productie van bèta-amyloïde plaques, de kleverige eiwitophopingen die gewoonlijk worden geassocieerd met de ziekte van Alzheimer.

Het belangrijkste feit van het onderzoek was het vinden van sporen van de bacterie in de hersenen van overleden mensen, die nooit de diagnose Alzheimer hadden: dit zou kunnen betekenen dat de aanval van de hersenen door de bacterie heel vroeg plaatsvindt in vergelijking met de diagnose van de ziekte. De onderzoekers geloven dat deze mensen de diagnose Alzheimer zouden krijgen als ze langer geleefd hadden.

Deze studie brengt ons ertoe parodontitis op een heel andere manier te beoordelen dan hoe dat tot nu toe waarschijnlijk is gedaan: de problemen met betrekking tot het tandvlees zijn niet altijd en alleen het gevolg van slechte mondhygiëne die op zijn beurt wordt veroorzaakt door vergevorderde dementie. In sommige gevallen is het een waarschuwing, die het begin van de ziekte bij patiënten van middelbare leeftijd verklaart, vóór de diagnose van dementie.

Dit is niet de ontdekking van het ontstaan van Alzheimer, maar het is duidelijk dat deze weg verder onderzoek vereist.

Source:

Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt