Wat gebeurt er met onze hersenen als het hart stopt met kloppen? Een studie onthult het ons

Janine image
door Janine

11 Augustus 2022

Wat gebeurt er met onze hersenen als het hart stopt met kloppen? Een studie onthult het ons
Advertisement

Wat gebeurt er als ons hart stopt met kloppen? Een vraag met duizend hypothesen en geen zekere antwoorden, althans tot aan dit onderzoek. We willen allemaal weten wat ons te wachten staat als ons lichaam tot stilstand komt, maar niemand kan ons vertellen hoe het voelt op het moment dat we overlijden. De wetenschap kan ons echter eindelijk een idee geven dankzij een toevallige ontdekking: artsen registreerden hersenactiviteiten bij een patiënt tijdens en na het stoppen van de hartfuncties, waardoor volledig nieuwe en verrassende informatie werd verkregen.

via The Mirror

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Het begon allemaal met de ziekenhuisopname van een 87-jarige man in een ziekenhuis in Estland na een val. De episode veroorzaakte epileptische aanvallen bij de patiënt, daarom volgden Dr. Raul Vicente van de Universiteit van Tartu en zijn team de aanvallen met behulp van continue elektro-encefalografie. Tijdens het EEG kreeg de man echter een hartstilstand en overleed.

Het fenomeen heeft specialisten in staat gesteld om, blijkbaar voor het eerst in de geschiedenis van de geneeskunde, de activiteit van een menselijk brein vast te leggen terwijl het lichaam wordt uitgeschakeld. Al geruime tijd horen we over ervaringen waarbij mensen, één stap verwijderd van het overlijden, naar hun leven terugkijken via flashbacks, getuigenissen die nooit zijn aangetoond en die de verbijstering van neurowetenschappers hebben aangewakkerd.

In 2017 bleek uit een psychologisch onderzoek dat degenen die deze momenten hadden meegemaakt, de herinneringen niet in chronologische volgorde, maar willekeurig bekeken.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Dit onderzoek daarentegen bestudeerde de neurologische oorzaken van het fenomeen en legde uit dat onze hersenen actief en functionerend kunnen blijven, zelfs als het hart niet meer klopt.

De studie werd gestart door Dr. Ajmal Zemmar, neurochirurg aan de Universiteit van Louisville: "We maten 900 seconden hersenactiviteit op het moment van overgang en een specifieke focus om te onderzoeken wat er gebeurde in de 30 seconden voor en nadat het hart stopte met kloppen”, verklaarde hij. “In die momenten zagen we veranderingen in een specifieke band van neurale oscillaties, de zogenaamde gamma-oscillaties, maar ook in andere zoals delta, theta, alfa en bèta."

De hersengolven in kwestie zijn dezelfde als die in een levend brein, terwijl oscillaties zoals gamma optreden in staten van diepe concentratie, zoals herinneringen, dromen, informatieverwerking en meditatie.

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

"Door het genereren van oscillaties die betrokken zijn bij het ophalen van herinneringen, kunnen de hersenen een laatste herinnering aan belangrijke levensgebeurtenissen reproduceren net voordat ons lichaam ons verlaat, vergelijkbaar met die gerapporteerd in de ervaringen die veel mensen hebben verteld,” legde Zemmar uit, eindigend met een belangrijke overweging: "Deze bevindingen dagen ons begrip uit van wanneer het leven precies eindigt en als gevolg daarvan rijzen fundamentele vragen met betrekking tot het verwijderen van organen voor donatie."

De studie is de eerste die hersenactiviteit meet bij mensen tijdens overlijden, maar variaties in gamma-oscillaties in hetzelfde stadium waren eerder waargenomen bij ratten.

Zemmar en collega's hopen dat dit ongekende onderzoek aanleiding zal geven tot verdere studies en inzichten: "Zelfs als onze dierbaren hun ogen sluiten en klaar zijn om ons te verlaten, kunnen hun hersenen enkele van de mooiste momenten zien die ze in hun leven hebben meegemaakt."

Een buitengewone ontdekking, nietwaar?

Advertisement