Wetenschappers publiceren de foto's van de dieren die in de dieptes van zeeën wonen en deze zijn hartstikke eng - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Wetenschappers publiceren de foto's…
Een tsunami, maar dan vanuit de lucht: een enorme wolk dumpt tonnen water in een alpenmeer Deze 19 schandalig dure producten bewijzen dat luxe geen grenzen kent

Wetenschappers publiceren de foto's van de dieren die in de dieptes van zeeën wonen en deze zijn hartstikke eng

Door Skip Tromp de Haas
6.709
Advertisement

De bodem van de zee is net zo vreemd als een andere planeet. Circa zo'n tien procent van de bodem van oceanen zijn afgezocht en de schatting is dat er nog duizenden soorten zijn die moeten worden geclassificeerd. Een internationaal team van wetenschappers heeft de dieptes van de Australische oostkust verkend, en onderzochten ze hoe het leven werkt op vier- à zesduizend meter diepte, waar geen licht en geen warmte is. Hier zijn de beesten die ze hebben gevonden.

1. Red Spiny Crab (Rode stekelkrab)

De rode stekelkrab is niet bepaald subtiel, en om zich te verdedigen tegen andere monsters zoals hij heeft een dodelijk schild. Wetenschappers zeggen trouwens dat het niet precies een krab is, omdat hij tot de superfamilie van heremietkreeften behoort.

2. Vis zonder gezicht

Deze vis zonder gezicht voelt zich op zijn gemak op vier kilometer onder zeeniveau. Hij werd 140 jaar geleden voor het eerst ontdekt, en zijn ze hem pas vandaag weer voor het eerst tegengekomen.

Advertisement

3. Blobvis

Op 2500 meter vind je deze grappige blobvis, die helemaal niet zo grappig is. Van beroep is hij een roofdier dat rustig wacht totdat iemand dichterbij komt binnen zijn actieradius. In 2013 werd hij tot het lelijkste wezen ter wereld verkozen.

4. Hagedisvis

Hagedisvissen, wetenschappelijke naam "Synodontidae", zijn een van de voornaamste roofdieren van dieptes variërend van duizend tot tweeduizend meter onder zeeniveau.

5. Koekjessnijder

De Isistius brasiliensis kent vele namen, maar de titel van koekjessnijder heeft hij vanwege de perfect ronde littekens die hij met zijn beten achterlaat. Hij leeft in de 'twilight zone', op circa duizend meter diepte. Klein dat hij is, valt hij doorgaans grotere vissen aan en voedt hij zich als een parasiet.

Advertisement

6. Coffinfish

De zogenaamde coffinfish behoort tot de orde der vinarmigen, organismen die met name op grote dieptes leven. We weten er weinig van af en zou dit een nieuwe soort kunnen zijn.

7. Glassponzen

Deze vreemde sponzen hebben een skelet met kiezelnaalden en kunnen wel een meter lang worden. Zij voeden zich met bacteriën en eencellige organismen.

Advertisement

8. Slangster

De Ophiuroidea, de slangster, kan je in veel zeeën aantreffen, maar veel is er nog niet over hem bekend. Hij beschikt over een uitstekend zelfherstellend vermogen en kan zichzelf al opnieuw vormen met slechts een vijfde van zijn lichaam.

9. Corallimorpharia

Dit bijzondere koraalorganisme behoort tot dezelfde orde als anemonen, kwallen en andere zee-tentakelwezens. 

Advertisement

10. Zombieworm

Wetenschappelijk bekend als Osedax (uit het Latijn: eter van botten) zijn zombiewormen te vinden op karkassen van walvissen en halen zij voedingsstoffen uit hun skelet.

11. Dombo-octopus

De Grimpoteuthis heeft de bijnaam van dumbo-octopus gekregen vanwege zijn uitsteeksels die lijken op de oren van de Disney-olifant, waarmee zich kan voortbewegen in de diepte van de zee.

12. Zeevarkentjes

De scotoplanes, ook wel 'sea pigs' genoemd, niet vanwege de onwaarschijnlijke gelijkenis met de op het land levende dieren (zoals je ziet hebben ze van die knobbelige beentjes), maar vanwege de rol die ze hebben: ze bewegen over de zeebodem en maken als stofzuigertjes de zee vrij van alle micro-organismen die ze vinden en voeden ze zich ermee.

13. Zeespin

Deze wezens zijn geen echte spinnen, maar zijn de oudste geleedpotigen op planeet aarde. Extreem eenvoudige wezens dat het zijn, hebben ze een centraal lichaam en acht poten (vandaar de gelijkenis met spinnen).

14. Pannenkoek-zee-egel.

Deze echinoidea (de familie van "zee-egels") zijn echt zo plat als een pannekoek in hun natuurlijke leefomgeving, maar worden dat ook als ze zich hierbuiten bevinden.

16. Driepootvis

De driepootvis is iconisch op veel afbeeldingen van de diepzeebodems. Ze jagen op hun prooi door mee te gaan in een stroom en 'voelen' ze de aanwezigheid van andere vissen door middel van die lange draden die ze aan de zijkant hebben zitten.

16. Vleesetende kreeftachtigen

De vlokreeften vormen een orde van kreeftachtigen die veel voorkomt op de zeebodem. Het zijn schoonmakers, want ze eten resten op, ook die van walvissen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt