Boer vindt hele vreemde zwarte eieren, maar de kip die ze gelegd heeft is wel bijzonder

door Skip

10 September 2023

Boer vindt hele vreemde zwarte eieren, maar de kip die ze gelegd heeft is wel bijzonder
Advertisement

Als je vreemde eieren in je tuin aantreft dan raak je toch wel nieuwsgierig, zeker als ze er erg anders uitzien dan gebruikelijk. Een Amerikaanse boer vond op zijn erf eieren zo zwart als pek...

Ondanks al zijn ervaring in deze sector was dit iets wat hij nog nooit had gezien en ging hij op onderzoek uit op zoek naar antwoorden. Welk dier legt deze eieren? Hoe kwamen ze op zijn erf terecht? Dat zouden we toch wel erg graag willen weten.

via Facebook

Advertisement

Mysterieuze eieren

Niet ieder dier legt hetzelfde ei. Sommige diersoorten zijn zo zeldzaam dat de door hun gelegde eieren veel geld opleveren omdat de kenmerken zo bijzonder en uniek zijn; ook qua vorm en kleur. De kippenboer in dit verhaal kwam de eieren toevallig tegen en was verrast over de vonst.

Deze eieren verschilden enorm van de standaard witte en bruine eieren die hij tot dan toe had gezien. Ze waren helemaal zwart. Maar dit alles hield hij helemaal niet voor mogelijk... maar toch stond hij erbij en keek ernaar. Dus ging hij op rondvraag in de buurt bij buren en op bezoek bij pluimveedeskundigen.

Wat blijkt? Deze eieren zijn afkomstig van een zeer zeldzaam kippenras!

Advertisement

Een zeldzaam dier dat zwarte eieren legt

Een van de kippenboeren in de buurt had meerdere van deze kippen en moest er vast eentje op het land terechtgekomen zijn van de boer in ons verhaal.

De zeldzame kip waar het om gaat is de Ayam Tsemani. Niet alleen de eieren, maar het hele beest ziet er zwart uit. En da's nog niet alles, want ook zijn botten zijn zo zwart als de nacht!

Dit kippenras komt oorspronkelijk uit Indonesië en zo verhaalt de legende dat deze kip werd aanbeden als heilig dier door bewoners van het eiland Java die een hoge achting hadden voor het dier en het bewonderden om zijn uitzonderlijke eigenschappen.

En echt ongelijk hadden ze niet want de eieren van de Ayam Tsemani bevatten meer eiwitten. Vanwege dit kenmerk in de voedingswaarden worden deze dieren gefokt voor de voedingsmiddelenindustrie. Het schijnt zelfs zo te zijn dat de eieren wat voedingseigenschsppen betreft beter zijn dan veelvoorkomende witte of bruine kippenrassen. Wist jij dit?

Advertisement