De echte Mowgli: het verhaal van de jongen die in de jungle werd gevonden en als de wolven leefde

Janine image
door Janine

15 September 2021

De echte Mowgli: het verhaal van de jongen die in de jungle werd gevonden en als de wolven leefde
Advertisement

Jungle Boek is een van die boeken waar veel kinderen mee zijn opgegroeid, die gefascineerd waren door Mowgli en zijn avonturen. Door de geschiedenis heen zijn er kinderen gevonden - vaak Indianen - die in het wild zijn grootgebracht door dieren, onder de bescherming van wolven, honden, panters of apen. Dina Sanichar, bijgenaamd "de Indische wolvenjongen", is een van hen: hij wordt "de echte Mowgli" genoemd.

via India Times

Advertisement
Disney IT/Youtube

Disney IT/Youtube

Dina leefde in de 19e eeuw en werd opgevoed door wolven. Sommigen geloven dat de beroemde roman van Rudyard Kipling juist door dit verhaal is geïnspireerd, ondanks de aanzienlijke verschillen en ondanks het feit dat de schrijver nooit heeft uitgelegd waar het idee vandaan kwam om een ​​personage als dat van Mowgli te bedenken. Het was 1872 toen een groep jagers uit Uttar Pradesh een jongen tegenkwam die op handen en voeten liep en een roedel wolven volgde. Dit tafereel trof de jagers meteen: het was zowel verontrustend als fascinerend dat een kind het gedrag van dieren imiteerde en dat hij zich vooral op zijn gemak voelde in nauw contact met wolven. Dina en de wolven, die de jagers zagen, zochten hun toevlucht in een grot. De jagers probeerden ze eruit te krijgen door een vuur in de grot te maken en toen Dina eruit kwam, namen ze het kind mee naar een weeshuis. Het was daar dat hij de naam Sanichar kreeg, wat "zaterdag" betekent.

Advertisement
Coll Serge Aroles Wikipedia

Coll Serge Aroles Wikipedia

Destijds dacht men dat het kind pas zes jaar oud was en in een zorgwekkende toestand verkeerde: hij kon niet spreken, lezen of schrijven, maar hij toonde dat hij kon redeneren en slim was. Hij at niet het gekookte voedsel dat hem werd aangeboden en om te communiceren maakte Dina de geluiden die hij van zijn dierenvrienden had gehoord. Na 10 jaar in nauw contact met mensen te hebben doorgebracht, boekte Dina niet veel vooruitgang: hij was constant angstig en gedesoriënteerd. Die eerste levensjaren in de jungle en de inmiddels diepgewortelde gewoonten zorgden ervoor dat hij zich niet op zijn plaats voelde: zowel psychologisch als evolutionair gezien was Dina waarschijnlijk voorbestemd om op een wilde manier met dieren te leven en dieren te imiteren. Dina verloor zijn leven op 29-jarige leeftijd, in 1895, als gevolg van een ernstige ziekte.

Advertisement