"Ik gaf prioriteit aan mezelf en niet aan mijn zoon": het standpunt van deze vrouw over gezinsdynamiek

Janine image
door Janine

19 September 2021

"Ik gaf prioriteit aan mezelf en niet aan mijn zoon": het standpunt van deze vrouw over gezinsdynamiek
Advertisement

Moeder worden betekent een enorme verantwoordelijkheid op je nemen, maar moeder worden betekent niet dat je jezelf wegcijfert en je leven opgeeft om je volledig aan je kinderen te wijden: met de komst van een kind mogen passies, werk en lichamelijk en geestelijk welzijn niet worden opgegeven, en mogen deze ook niet op de tweede plaats komen; in plaats daarvan is het een kwestie van het juiste evenwicht kunnen vinden: dat van "moeder" mag geen beperkend label zijn, maar moet een van de vele nuances vertegenwoordigen die het leven van elke vrouw verrijken.

via iamrayamichelle/TikTok

Advertisement
iamrayamichelle/TikTok

iamrayamichelle/TikTok

Raya Michelle is moeder, maar dat niet alleen: in een video op TikTok maakte ze een statement dat de meningen verdeelde. De vrouw zei expliciet dat ze zichzelf en haar eigen behoeften voorop stelt in plaats van haar kind op de eerste plaats te zetten; ze zegt dan ook “ik ben klaar om hiervoor te vechten, want ik heb gelijk". Veel gebruikers zijn het met deze stelling eens: veel vrouwen delen het feit dat het krijgen van een kind niet betekent dat je je behoeften opzij zet en het leven opgeeft dat je altijd hebt geleefd. De volgende verklaring heeft echter net zoveel mensen boos gemaakt. In feite zei de vrouw dat de vrouw in het gezin haar eigen persoonlijke "hiërarchie" heeft, waarbij wie aan de top staat de prioriteit heeft.

Advertisement
iamrayamichelle/TikTok

iamrayamichelle/TikTok

Bovenaan deze hiërarchie staat de vrouw, gevolgd door "mezelf, mijn partner, mijn zoon". Volgens de vrouw is dit echter geen egoïstische houding: integendeel. Raya legt in feite uit dat als niet aan haar behoeften wordt voldaan - en ze zich niet vervuld en gelukkig voelt - ook niet aan de behoeften van haar partner en kind kunnen worden voldaan. Maar hetzelfde geldt voor de andere leden van het gezin: als haar partner zich niet verwend voelt, zal niemand gelukkig zijn, noch de partner, noch het kind.

iamrayamichelle/TikTok

iamrayamichelle/TikTok

Volgens de visie van de vrouw is het daarom dat elke vrouw voor haar eigen behoeften moet zorgen om het geluk van het gezin te garanderen. In feite is ze zeker niet de eerste die beweert dat de gemoedstoestand van een familielid een grote invloed heeft op de gemoedstoestand en het welzijn van de mensen om hem heen. Voor jezelf zorgen betekent dus niet je kinderen verwaarlozen, maar ze een sereen leven garanderen. Wat vind je van het perspectief van deze vrouw?

Advertisement