In 1924 liet een filmploeg 14 bizons achter op een eiland: nu vormen ze een echte kolonie - Curioctopus.nl
x
In 1924 liet een filmploeg 14 bizons…
12 keer waarin de verwachtingen van mensen vreselijk zijn verraden door de werkelijkheid 12 katten die hun klauwen lieten zien om hun mensen eraan te herinneren dat zich achter lieve ogen een roofdier verbergt

In 1924 liet een filmploeg 14 bizons achter op een eiland: nu vormen ze een echte kolonie

22 Juli 2020 • Door Janine
1.579
Advertisement

Er zijn scenario's en dieren die we op het eerste gezicht direct verbinden met specifieke plaatsen en omgevingen, alsof ze integraal deel uitmaken van het landschap. Denk bijvoorbeeld aan de bizon: iedereen stelt hem zich voor terwijl hij graast in de graslanden van Noord-Amerika, of in de bossen van Canada of Alaska.

Niemand zou echter verwachten bizons te vinden... op een eiland in Californië, niet ver van de Mexicaanse kust. Toch zijn deze zoogdieren, op het eiland Santa Catalina, minder dan 40 km in de zee tegenover Los Angeles, precies daar, en hun geschiedenis is even merkwaardig als uniek.

We zijn in 1924, in de jaren dat er nog steeds stomme films werden vertoond in bioscopen die kort daarna plaats zouden maken voor films met geluid. Onder de vele opkomende bedrijven bevond zich ook Lasky die, om een ​​film te maken waarvan de sporen nog onduidelijk zijn, besloot 14 exemplaren van bizons over te brengen naar het Californische eiland.

Na het filmen, toen het tijd was voor de filmploeg en de acteurs om naar huis terug te keren, was het duidelijk dat de kosten van het verplaatsen van de enorme zoogdieren (die 900 kg kunnen wegen) naar het vasteland te hoog waren, en daarom werd besloten ze op het eiland achter te laten. En daar zijn ze nog steeds, na zich te hebben gevestigd en zich voort te hebben geplant in een habitat die volkomen ongebruikelijk is voor hen.

De exemplaren van deze dieren (echte symbolen van de Verenigde Staten van Amerika) bleven toenemen tot in de jaren zestig de "eilandgemeenschap" van bizons een zorgwekkend aantal bereikte voor het natuurlijke evenwicht en de biodiversiteit van het eiland, waarvoor anticonceptie nodig was, evenals de overbrenging van verschillende dieren naar het vasteland.

Advertisement

De bizons van Santa Catalina zijn daarom tegenwoordig een echte attractie van het eiland, zowel vanwege hun "Hollywood" -oorsprong als vanwege de bijzonderheid om deze dieren in die context te vinden. Dankzij de anticonceptie, sinds 2015, is hun reproductie onder controle. Iedereen in Californië hoeft daarom niet naar de grenzeloze graslanden van Montana of Wyoming te gaan om er een te zien: maak gewoon een trip naar Santa Catalina om deze dieren in al hun uniekheid te zien!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt