Een vrouwtjesolifant en haar jong worden met vuur verdreven: de ontbossing had hen naar de gecultiveerde velden gebracht

Janine image
door Janine

15 Juni 2020

Een vrouwtjesolifant en haar jong worden met vuur verdreven: de ontbossing had hen naar de gecultiveerde velden gebracht
Advertisement

Met het al te wijdverbreide probleem van ontbossing in het Aziatische land India, migreren veel van de wilde dieren die in deze duizendjarige bossen leven naar ongerepte plaatsen, waar ze in hun natuurlijke habitat kunnen leven volgens hun behoeften, ver van de schadelijke activiteiten van de mens. Onder de dieren die het meest lijden onder de gevolgen van ontbossing in India, zijn bijvoorbeeld olifanten en hun jongen, die vaak op een vreselijke manier worden weggejaagd door de lokale bevolking.

via The Independent

Advertisement

The Independent/Facebook

De afbeeldingen die we je hier laten zien, zijn gemaakt door fotograaf Biplab Hazra, wiens doel het is om het bewustzijn te vergroten over de staat waarin olifanten leven vanwege hun bedreigde leefgebied. De foto's laten een schrijnende scène zien die zich voordeed in Bishnupur, waar sommige bewoners boos waren over de olifanten die op de weg liepen, en hun brandende fakkels begonnen te gooien om ze weg te jagen.

Advertisement
Not the actual photo - Hu Chen/Unsplash

Not the actual photo - Hu Chen/Unsplash

Moeder olifant en haar jong rennen doodsbang de straat over; dit is geen ongebruikelijke menselijke houding in India, aangezien veel lokale boeren brandende fakkels gebruiken om olifanten weg te jagen van hun gewassen en landbouwgrond. Maar deze afbeeldingen tonen een wreedheid die niet gerechtvaardigd is.

Not the actual photo - Disi Bazgutdinov Unsplash

Not the actual photo - Disi Bazgutdinov Unsplash

Deze vaak wrede menselijke praktijk wordt uitgelegd in een verklaring van fotograaf Hazra op Independent: "Dit gebeurt omdat dorpelingen hun gewassen moeten redden. Er zijn veel olifanten die langs de woningen van de mensen lopen. Ik probeer dit te laten zien en verspreid mijn foto's om het publiek bewust te maken van het probleem."

Flickr

Flickr

Gemiddeld zijn olifanten tot 19 uur per dag bezig met eten en produceren ze ongeveer 100 kg mest per dag. Terwijl de dorpelingen hun best doen om ze weg te jagen van hun gewassen, is de geproduceerde mest een belangrijk middel om de ontkiemende zaden te verspreiden en is het van vitaal belang voor het behoud van de integriteit van bossen en graslanden.

Een volledig natuurlijk voordeel, maar het lijkt alsof de inwoners van dit dorp in India dit niet volledig hebben begrepen, en geven er de voorkeur aan de vluchtende olifanten weg te jagen op manieren die barbaars en gevaarlijk zijn voor de veiligheid van deze prachtige dikhuiden.

Advertisement