Een tsunami, maar dan vanuit de lucht: een enorme wolk dumpt tonnen water in een alpenmeer

door Skip

19 Juni 2018

Een tsunami, maar dan vanuit de lucht: een enorme wolk dumpt tonnen water in een alpenmeer
Advertisement

In de natuur zijn er genoeg wonderen, buitengewone fenomenen die de mens altijd al hebben gefascineerd en die vroeger werden geïnterpreteerd als openbaringen van goddelijkheid. Het noorderlicht, tornado's en zeebevingen blijven maar betoveren, ook al weten we inmiddels dat ze bestaan en weten we de oorzaken ervan.

Maar er zijn ook minder bekende fenomenen die net zo indrukwekkend zijn en die nog voor ongeloof kunnen zorgen bij mensen die geen wetenschapper zijn van beroep, zoals dat ook gebeurde bij deze Oostenrijkse bergbeklimmer.

Advertisement
Daily Mail/Youtube

Daily Mail/Youtube

Peter Maier, 27 jaar oud, was bij het Millstätter-meer en was opnames aan het vanaf het terras van zijn hotel toen hij een waanzinnige gebeurtenis vastlegde. Een zuil van water, vergelijkbaar met een waterval, heeft de hemel opengescheurd en kwam in het meer en op de bergen terecht en verplaatste zich snel door het gebied.

Maier noemt het "een tsunami uit de hemel" en toen hij de video op internet zette, werd hij door veel mensen ervan beschuldigd dat hij de beelden bewerkt had. Maar eigenlijk is dit verschijnsel bekend bij experts onder de naam 'microburst.'

Advertisement
Daily Mail/Youtube

Daily Mail/Youtube

De microburst is de verkleinde maar wel intensere variant van de 'downburst,' die in het Nederlands een neerwaartse luchtstroming wordt genoemd.

Downbursts zijn in feite koude luchtstromen die met hoge snelheid neerslaan richting de grond en dat  komt door de verdamping van het water van een eerdere storm. Wanneer het gewone luchtstromen zijn worden het droge downbursts genoemd, die evengoed gevaarlijk kunnen wezen voor vliegtuigen en gebouwen omdat ze een kracht hebben die overeenkomt met dat van een tornado.

Daily Mail/Youtube

Daily Mail/Youtube

Maar, datgene wat Maier heeft vastgelegd in de video die je hieronder kunt zien is een vochtige microburst, dus een koude luchtstroom die een waterval met zich meevoert en zich voordoet wanneer wolken nog vol regen zitten. Des te meer 'micro' de neerwaartse luchtstroom is, des te heftiger en indrukwekkender het is omdat de kracht van moeder natuur losbarst in een afgekaderd gebied.

Dit is de video die in de eerste instantie door Maier online is gezet, die ook vanwege de muziek en het vertraagde effect scepsis opriep bij velen, maar die al meer dan een miljoen keer is bekeken. Hier kan je echter de video zien zonder effecten of aanpassingen.

Advertisement