De oudste, de breedste, of de eenzaamste: 12 prachtige bomen die een wereldrecord in de takken hebben

door Skip

14 Juli 2018

De oudste, de breedste, of de eenzaamste: 12 prachtige bomen die een wereldrecord in de takken hebben
Advertisement

De meeste van deze bomen die waren er al voordat je ouders geboren waren en soms al voordat je opa en oma er waren. Andere bomen waren er al voor de geboorte van Christus. Deze uitzonderlijke bomen zijn getuigen van een andere wereld, en doordat ze het al eeuwenlang volhouden, hebben zij de vreemdste records gehaald. Je hebt de hoogste, de breedste, maar ook de meest afgelegen of de eenzaamste.

We hebben hier voor jou 12 buitengewone bomen verzameld die een eigen verhaal te vertellen hebben.

Advertisement

1. Hyperion

1. Hyperion

Allie_Caulfield/Wikimedia

De Hyperion is de hoogste boom ter wereld, een kustmammoetboom (sequoia sempervirens) die zich in het Redwood Nature Park bevindt, in de buurt van San Francisco. De exacte locatie van de boom behoort niet tot het publieke domein. Zo wil men voorkomen dat een teveel aan toeristen hem beschadigt. Hij is 155,66 meter hoog!

Advertisement

2. General Sherman

2. General Sherman

Samartur/Wikimedia

Het record van de dikste boom ter wereld behoort ook toe aan een sequoia, de variant "reuzensequoia." Deze boom genaamd Generaal Sherman staat in het Sequoia National Park in Californië en is het meest volumineuze levenste wezen ter wereld en neemt 1.487 kubieke meter in beslag.

3. Old Tjikko

3. Old Tjikko

Karl Brodowsky/Wikimedia

Deze Zweedse oude heer is zeker de oudste taps toelopende boom ter wereld, maar vecht hij samen met een andere oude collega om het absolute record onder de bomen. Old Tjikko neemt al ongeveer 9,560 jaar het stukje grond in het huidige nationale park Fulufjället, maar niet letterlijk want deze stam die we nu zien is "amper" zes eeuwen oud, maar het wortelsysteem heeft talloze boomstammen in de loop van duizenden millenia's. Voordat de piramides er waren, had je al de klonen van Tjikko.

3. Chandelier Tree, boomtunnel

3. Chandelier Tree, boomtunnel

Bobak Ha´Eri/Wikimedia

De Chandelier Tree in Legget Californië, is een sequoia met een detail: je kunt er met de auto doorheen rijden. De tunnel werd uitgegraven in de jaren dertig en werden er toen meerdere 'boomtunnels' gemaakt en raakten boomstammen ernstig beschadigd. De Chandelier heeft hier beter tegengekund en is hij vandaag een toeristische attractie (buiten een reus die midden op de weg staat).

5. De levensboom

5. De levensboom

Alawadhi3000/Wikimedia

Plompverloren in de Arabische woestijn overleeft deze boom zonder passende waterbron voor plantenleven. Daarom wordt hij de levensboom genoemd en staat hij daar al meer dan 400 jaar.

Advertisement

6. Pennantia baylisiana

6. Pennantia baylisiana

LawrieM/Wikimedia

Deze naam wordt bij zijn soortnaam genoemd, en wel om een hele simpele reden: hij is de enige in zijn soort. De Penantia Bayilisiana ontdekt op een eiland in een onbewoonde archipel ten noorden van Nieuw-Zeeland en bestaat er maar een exemplaar van in de natuur. Daarom is het de zeldzaamste boom ter wereld.

7. De Tuleboom

7. De Tuleboom

Nsaum75/Wikimedia

De Tuleboom is een conifeer die zich in Mexico bevindt en de breedste boom ter wereld is. Zijn omtrek heeft een doorsnede van 11,4 meter. Hij is waarschijnlijk ook heel erg oud, want hij staat er al 1500 jaar.

Advertisement

8. Ténéréboom

8. Ténéréboom

Wikimedia

De Ténéréboom is lange tijd de meest afgelegen boom ter wereld geweest en stond hij in zijn eentje in de Ténéré-woestijn en was hij een oriëntatiepunt voor karavanen in de Sahara. Hij werd geveld door een vrachtwagenchauffeur in 1973, die waarschijnlijk dronken was. In 1974 heeft Niger een herdenkingspostzegel laten maken en werd de boomstam naar het nationale museum overgebracht. Vandaag staat er op zijn plek een metalen boom, ter herinnering aan de geschiedenis van de woestijn en zijn oude wachter.

6. Great Banyan

6. Great Banyan

Biswarup Ganguly/Wikimedia

De Great Banyan Tree is de boom met de meest uitgestrekte bladerkroon en bevindt zich in de buurt van Calcutta, India. Zoals je kunt zien heeft de Grote Banyan een beetje vals gespeeld. Het is namelijk letterlijk een bos met een omtrek van meer dan 300 meter. Hij wordt gezien als een enkele boom, omdat het een vegetatieve vermeerdering is, dus een groep van genetisch identiekelingen die in hetzelfde gebied wonen.

Advertisement

10. Chêne chapelle

10. Chêne chapelle

Ji-Elle/Wikimedia

In de 17e eeuw bouwden in ze in Allouville-Bellefosse niet een maar twee kapellen in een eik. In de Chêne chapelle, letterlijk de eikenkapel, wordt twee keer per jaar een mis gehouden (in de boomstam).

11. Hitachi Tree

11. Hitachi Tree

Myaataro/Wikimedia

De zogeheten "Hitachi Tree" is een van de rijkelijkst bedeelde bomen ter wereld. Een Albizia saman die in een televisiespotje van de Hitachi Corporation verscheen, alweer lang geleden in 1973. Sindsdien is het een symbool geworden van het bedrijf dat zegt inspiratie te halen uit het ruim opgezette gebladerte en dat jaarlijks de Moanalua Gardens enorme sommen geld geeft.

Advertisement

12. Baobabgevangenis

12. Baobabgevangenis

Martin Kraft/Wikimedia

Men zegt dat deze gekke baobab zich in de buurt van Derby, in West-Australië bevindt en werd gebruikt als tijdelijke gevangenis aan het begin van vorige eeuw. Zekere berichten zijn er niet, maar dankzij antropologen weten we dat de inheemse bevolking hem gebruikte als toevluchtsoord, maar de legende als gevangenis, veel interessanter, ging veel sneller rond en maakte het zo tot een toeristische attractie.

Advertisement