"Er is een uitweg": Stephen Hawking's onschatbare advies voor iedereen die zich depressief voelt

door Skip

13 Augustus 2018

"Er is een uitweg": Stephen Hawking's onschatbare advies voor iedereen die zich depressief voelt
Advertisement

Van Stephen Hawking hebben we veel geleerd; dankzij zijn intelligentie en zijn moed weten we nu meer over het universum waar we in leven. Maar van deze grootse man kunnen we niet alleen zeggen dat we wetenschappelijke kennis van hem hebben gekregen, want tijdens een lezing die werd gehouden over zwarte gaten begon hij over een bespiegeling die hij had over depressie en die we nooit mogen vergeten.

Advertisement
"Er is een uitweg": Stephen Hawking's onschatbare advies voor iedereen die zich depressief voelt - 1

Stephen Hawking vocht het grootste deel van zijn leven om mensen te overtuigen die zijn theorieën niet geloofden, vooral de theorieën over zwarte gaten. Jarenlang werden ze gezien als 'doodlopende wegen' waar alles wat daarop terecht kwam, niet meer vanaf kon.

Hawking keek er anders naar: volgens hem waren zwarte gaten niet zonder uitgangen, maar waren het mogelijk wegen naar andere universums.

Aan het einde van de ontmoeting in het vooraanstaande Londense instituut vroeg een student hem hoe hij de moeilijkheden te boven kwam die het leven hem op zijn pad had gegeooid. Als antwoord ging hij verder met zijn verhaal over zwarte gaten.

"De boodschap van deze lezing is dat zwarte gaten lang niet zo zwart zijn als ze worden afgeschilderd. Ze zijn niet de eeuwige gevangenissen zoals men ooit dacht. Dingen kunnen ook uit een zwart gat komen en dan een nieuw universum binnengaan. Dus als je het gevoel hebt in een zwart gat te zitten, geef dan niet op, want er is een uitweg."

Advertisement
ESO/M. Kornmesser/Wikimedia

ESO/M. Kornmesser/Wikimedia

Advertisement