Hoe je in 5 stappen omgaat met agressieve mensen in gesprekken

door Skip

17 Juli 2018

Hoe je in 5 stappen omgaat met agressieve mensen in gesprekken
Advertisement

We zouden het liever niet onder ogen willen zien, maar jammer genoeg bestaan er wel agressieve mensen. Conflicten in relaties die mensen hebben met elkaar zijn in bepaalde mate, heel normaal, zelfs gezond. Je hebt echter van die mensen die zich gedragen als aanjagers van conflicten: ze zoeken het op, lokken het uit, en creëren het 100%. Omgaan met dit type mensen is niet gemakkelijk, maar wel noodzakelijk. Hier volgen dus vijf adviezen waarmee je de situatie op de best mogelijke manier in de hand kunt houden.  

Advertisement
Aurelio Arias/Wikimedia

Aurelio Arias/Wikimedia

  1. Blijf rustig. Het eerste wat je moet doen is niet je zelfbeheersing verliezen en moet je de negatieve energie omkeren die bij de ander vandaan komt. Haal diep adem en strek je wat, zoals een glas water gaan halen of ergens anders gaan zitten aan tafel. Denk aan welke gevolgen die er zijn als jij ook je zelfbeheersing zou kwijtraken.

  2. Ga de situatie aan. Maar dan zonder diegene direct te confronteren. Zeg iets als "ik snap dat het stress oproept" of "het is niet nodig om je op te winden, we zullen er wel uitkomen." Deze simpele overwegingen maken de ander meer bewust van hoe diegene zich aan het gedragen is.

Advertisement
pixabay

pixabay

3. Leef je in. Vergeet niet om echt te proberen de ander te begrijpen, je moet diegene niet manipuleren. Hij of zij zou goede redenen kunnen hebben om boos te zijn, probeer je in diegene te verplaatsen en stel jezelf de vraag hoe je zelf zou reageren als jij daar zou staan. Misschien overdrijft diegene wel, maar heb je in ieder geval beter begrepen wat zijn/haar visie is.

4. Wees assertief. Je inleven en assertief zijn, dat spreekt elkaar niet tegen. Hij kan wel zijn redenen hebben, maar dan is het niet terecht dat hij je vrijelijk aanvalt. Spreek op gedempte toon en laat weten hoe je tegen de situatie aankijkt. Respecteer de ander maar eis in ruil daarvoor ook respect.

pexels

pexels

5. Stuur de discussie bij. Als iemand zijn zelfbeheersing verliest, dan verliest diegene ook het onderwerp van de discussie uit het oog. Doe twee dingen: herinner diegene enerzijds aan het onderwerp waar het over ging, en doe aan de andere kant heel luchtig over het hele gebeuren. Je kan verder ook proberen de ander aan het lachen te maken, want daarmee haal je direct de angel uit elke agressie!

Advertisement