Deze fotograaf maakt 100 jaar oude foto's van de noordpoolcirkel opnieuw: de vergelijking is zorgwekkend - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Deze fotograaf maakt 100 jaar oude foto's…
10 monsterlijke wezens waar we niet rouwig om zijn dat ze zijn uitgestorven De 15 gevaarlijkste meren ter wereld en waarom je er maar beter uit de buurt kan blijven

Deze fotograaf maakt 100 jaar oude foto's van de noordpoolcirkel opnieuw: de vergelijking is zorgwekkend

Door Skip Tromp de Haas
3.229
Advertisement

De opwarming van de aarde is een van de grootste gevaren waar de mensheid een antwoord op moet gaan vinden door het vinden van oplossingen, maar deze ook vooral in de praktijk brengen. En toch is er uit enkele landen nog aanzienlijke en niet te onderschatten weerstand tegen akkoorden zoals die in Parijs zijn gesloten. Blijkbaar zijn de gevolgen van klimaatverandering niet duidelijk genoeg te merken aan alle kanten. Daarom besloot Christian Åslund ze zichtbaar te maken aan iedereen, waar hij vertrouwde op zijn kunst en geschiedkundig onderzoek. Vers van de Noordpool, hier zijn de veranderingen die de gletsjers zijn ondergaan in de laatste honderd jaar.

De Blomstrandbreengletsjer in Spitsbergen hoog op de Noordpool

Op zijn Instagramprofiel schrijft Christian dat deze gletsjer "zich sinds 1928 met bijna twee kilometer heeft teruggetrokken, vanaf 1960 in een versneld tempo van 35 meter per jaar en de laatste 10 jaar nog meer"

"Dit jaar worden de gletsjers door de toegenomen luchttemperatuur warm en smelten ze nog verder", meldt de Stockholmse fotograaf op Instagram.

Advertisement

De vergelijking van hoe de Noordpoolcirkel er 100 jaar geleden uitzag en nu, laten duidelijk zien wat de noodsituatie is en dat het nodig is om in te grijpen. De foto's van Christian zijn gemaakt in 2002. Nu is de situatie erger. 

Deze reeks foto's maakten onderdeel uit van de The People Vs Climate Change, een initiatief waar National Geographic om de klimaatveranderingen in al zijn vormen te laten zien.

Advertisement

"De top van de wereld is aan het smelten en opnieuw zijn er recordlaagtes voor zee-ijs geregistreerd," schrijft Christian op zijn profiel.

Hoeveel tijd moeten we nog verliezen voordat we gaan ingrijpen en we deze ramp gaan stoppen?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt