Vreemde dingen over de geschiedenis: 16 foto's van het Instagram-account die merkwaardige foto's uit het verleden delen

Janine image
door Janine

23 Juni 2022

Vreemde dingen over de geschiedenis: 16 foto's van het Instagram-account die merkwaardige foto's uit het verleden delen
Advertisement

Hou je van geschiedenis? Ben je gefascineerd door het ontdekken van de gebeurtenissen, aspecten en curiosa van het verleden? Een Instagram-pagina verzamelt hieraan gewijde afbeeldingen, die je nauwelijks in boeken kunt vinden. Het bijschrift van het account luidt: "Vreemde dingen leren over de geschiedenis" en de verzameling gedateerde foto's die zijn gepost, maakt die belofte waar. Het gaat om informatie en representaties van bepaalde momenten in de wereld van gisteren die niet alleen liefhebbers van het onderwerp interesseren, maar iedereen die wil kijken naar wat er vóór onze dagen gebeurde. De geschiedenis heeft ons gemaakt tot wat we nu zijn en het is belangrijk om het te kunnen beoordelen en onthouden.

Hier zijn 16 foto's die je niet mag missen.

via Instagram

Advertisement

1. Pennsylvania, 1943

"Een mijnwerker neemt een bad na een dienst in de mijnen. Cambria County, Pennsylvania, Verenigde Staten, april 1943. Foto van Alfred Eisenstaedt."

Advertisement

2. Gele buik, 1902

"Franse messenslijpers werden "ventres jaunes" ("gele buik") genoemd vanwege het gele poeder dat vrijkwam uit de slijpsteen. Deze foto uit 1902 toont arbeiders op hun buik om te voorkomen dat hun rug de hele dag kromt. Ook worden ze aangemoedigd om hun honden mee naar het werk te nemen om ze gezelschap te houden en ze te gebruiken als kleine verwarmers door ze op de schoot van hun baasjes te laten rusten."

3. Badgasten, jaren '80

"Een vrouw waarschuwt badgasten dat hun kledingkeuzes hen naar de hel zullen sturen. Nadat de bikini in 1947 was uitgevonden, werd het als een schandalig kledingstuk beschouwd en werd het met discretie gekocht tot de jaren ’60, toen het meer geaccepteerd werd. De jaren ’80 waren gericht op mannen en vrouwen die meer huid lieten zien, evenals mannen die gespierder werden in de sportschool. In de jaren ’80 zag de samenleving ook afstand nemen van conservatieve of religieuze tradities als het ging om mode en kledingstijlen. Op het strand kwam het echter vaker voor".

4. Josef Goebbels

"Josef Goebbels, de minister van propaganda voor Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog en een van de beroemdste antisemieten in de geschiedenis, kijkt zijn fotograaf met een sinistere uitdrukking aan, omdat hij net heeft vernomen dat de fotograaf van joodse afkomst is."

5. Witold Pilecki, 1940

"Een van de belangrijkste mannen van de twintigste eeuw waar je nog nooit van hebt gehoord. Witold Pilecki was een Poolse inlichtingenagent die verantwoordelijk was voor het melden van de massamoord in het concentratiekamp Auschwitz. Pilecki was een vaardige en berekenende man die informatie verzamelde, sabotage pleegde en uiteindelijk een van de eersten was die melding maakte van een van de ergste genociden in de geschiedenis, de Holocaust. Hij bood zich in 1940 vrijwillig aan om gearresteerd te worden en naar Auschwitz te worden gebracht. Destijds werd gedacht dat het kamp een gevangenis was en geen vernietigingskamp, ​​maar zodra Pilecki daar aankwam, begon hij getuige te zijn van wrede executies en de gruwelijke behandeling van slachtoffers. Pilecki organiseerde kleine groepen agenten in het kamp om informatie te verzamelen, het moreel hoog te houden en de gevangenen van extra voorraden te voorzien. Dit groepscollectief werd bekend als de Unie van Militaire Organisatie."

Advertisement

6. Harnas, 1580

"Prachtig versierde achterkant van een Franse ceremoniële harnas, ca. 1575-1580."

7. Mongolië, jaren ‘20

Het huwelijksportret van een getrouwd stel uit Mongolië Khalkha, jaren '20."

Advertisement

8. Hanger

"Een slavenarmband met informatie gegraveerd over de terugkeer, Rome, 4e eeuw na Christus 'Houd me stevig vast, anders vlucht ik, en geef me terug aan mijn meester Viventius op het landgoed van Callisto.' Het British Museum.”

9. Gigantische cactus, 1890

"Een gigantische Cardon cactus in Mexico in 1890. Dit exemplaar was 8 meter lang en woog 10 ton. Foto van Leon Digue."

Advertisement

10. New York, 1905

"Charles C. Ebbets maakt een foto vanaf de top van een wolkenkrabber in New York City, 1905."

11. Mozaïek, Zeugma

"Mozaïek na de zondvloed in de oude Hellenistische stad Zeugma."

Advertisement

12. Piramides, 1905

"Uitzicht op de piramides tijdens een zonsverduistering, 30 augustus 1905. Foto: Gabriel Lekegian."

13. De reuzen van Kasjmir, 1903

1903. De Amerikaanse reisfotograaf, professor James Ricalton, met twee van zijn vrienden uit Kashmir in Delhi Durbar, Brits-Indië. Beide mannen waren broers, bekend als de twee reuzen van Kasjmir, en waren elite-schutters in dienst van de maharadja van Jammu en Kasjmir. Een van de 'reuzen' was 2,36 meter hoog, terwijl de andere 2,23 meter lang was."

Advertisement

14. Concert van Elvis, 1957

"Tieners bij een Elvis Presley-concert in de Philadelphia Arena, 1957."

15. Katoenspinnerij, 1909

“ASrbeiders op de katoenspinnerij in Georgia, 1909. Fotocredit: Lewis Hine."

Advertisement

16. Margaret Hamilton

"Maak kennis met Margaret Hamilton, de vrouw die de mensheid naar de maan bracht. Ze staat naast de code die ze heeft gemaakt om de computersystemen op het Apollo 11-ruimtevaartuig, 1969 te programmeren."

Advertisement