Er is in Japan een enorme pot met 200.000 munten gevonden die eigendom waren van samoerai

door Skip

12 Augustus 2018

Er is in Japan een enorme pot met 200.000 munten gevonden die eigendom waren van samoerai
Advertisement

Je weet maar nooit wat er tevoorschijn zal komen en wat je zal vinden bij een archeologische opgraving. Een dodenstad van heel lang geleden of wat nutteloze gereedschappen, niet altijd komt die grote schat aan het licht die zelfs de meest nette onder de archeologen van zijn stuk zouden brengen zoals Indiana Jones. Dat archeologen blij worden van nieuwe informatie over oude tijden en verloren gegane beschavingen is zeker waar, maar ook dat een mooie kostbare buit heel bevredigend is. Misschien is het dat wel wat Japanse deskundigen hebben gevoeld toen zij voor een zeer oude en rijke schat stonden!

reddit

reddit

In Japan, ten noorden van Tokio in de prefectuur Saitama is een oude kruik gevonden waar duizenden middeleeuwse munten in zaten, de grootste archeologische vondst van middeleeuwse munten in het land. De buit bestaat uit tienduizenden stukken en zit een kruik van keramiek die waarschijnlijk terug zou moeten gaan tot de 15e eeuw. Het precieze aamtal munten is nog niet duidelijk, de exacte hoeveelheid zou ongeveer tussen de 100.000 en de 260.000 eenheden moeten zijn, waaronder munten uit Japan, China en andere omliggende landen.

De kruik is waarschijnlijk gemaakt in de stad Tokoname, beroemd om zijn keramieken, in de prefectuur Haichi. Hij is 66 centimeter breed en 74 centimeter hoog. Ze vonden hem twee meter onder de grond en op de deksel zat een houten plaatje dunner dan een millimeter waarop enkele dingen stonden geschreven.

Advertisement

De karakters stonden voor "nihyaku rokuji, dat vertaald "260 kan" betekent, waatschijnlijk het aantal munten dat erin zat. Maar waarom is zo'n schat begraven? De schat die twee meter onder de grond werd gevonden is begraven om de rijkdommen van de samoerai te beschermen, iets dat heel gewoon was in die moeilijke periode. De 15e eeuw was een zeer gevoelige periode voor Japan, dat verwoest was door burgeroorlog en er een soort dictatoriaal regime was, niet keizerlijk maar van de shoguns. Er was zeer veel geweld op straat en waren gevechten tussen de Daimyo, feodale heren om de autoriteiten te bestrijden, aan de orde van de dag.

Daarom was het een redelijk normale gewoonte om op een veilige plaats een deel van je rijkdommen te stoppen. Tot nu toe zijn nog slechts 70 munten onderzocht; bijzonder is dat ze allemaal een gat hebben waar waarschijnlijk een touwtje door heeft gezeten toen ze in de kruik werden gedaan.

De schat is zonder twijfel van onschatbare waarde en kan het verdere onderzoek naar de munten alleen maar nog meer en boeiende details bieden.

Advertisement