Een moeder deelt een eenvoudige methode om kinderen te leren om gesprekken niet te onderbreken

door Skip

12 Augustus 2018

Een moeder deelt een eenvoudige methode om kinderen te leren om gesprekken niet te onderbreken
Advertisement

Iedereen die kinderen heeft kent deze situatie maar al te goed: je bent met iemand aan het praten en dan komen je kinderen je voortdurend onderbreken met de eis om aandacht.

Op dit moment kan je in de meeste gevallen twee dingen zien gebeuren of de ouder verjaagt zijn kind op akelige wijze weg door het een uitbrander te geven vanwege zijn slechte manieren, of wordt hem alle aandacht gegeven en houdt het gesprek met de volwassene op.

In beide gevallen wordt de persoon met wie je aan het praten was in verlegenheid gebracht. Maar er is een derde manier, de meest effectieve manier om deze situaties aan te pakken.

via childdevelopmentinfo.com

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

Deze aanpak is gedeeld door een moeder die het toevallig heeft zien gebeuren terwijl ze bij vrienden thuis zat. Ze vertelt:

"We waren bij vrienden thuis toen hun kind van 3 bij zijn moeder kwam om haar iets te zeggen. In plaats van het gesprek met mij te onderbreken legde ze haar hand op die van hem en hij rustig wachtte. De kleine wachtte rustig totdat wij klaar waren met praten en toen begon hij dat te zeggen waarvoor hij uiteindelijk was gekomen.

Ik stond versteld! Met zo'n groot gemak werd een situatie opgelost waar ik nog steeds moeite mee heb.

Ik heb haar om uitleg gevraagd en vroeg haar hoe ze haar kind had geleerd om geen gesprekken te onderbreken. Ze zei me dat ze deze manier die ze net liet zien, al een tijdje in de praktijk had gebracht. Kinderen, als ze snel naar ouders komen om wat tegen hen te zeggen, willen eigenlijk graag serieus worden genomen. Het is belangrijk voor hen dat ze serieus worden genomen, daarom jaag je ze liever niet weg op een akelige manier. Het is echter beter om ze te beloven dat je naar hen zal luisteren, zodra dat mogelijk is, met andere woorden, op het moment dat we zijn uitgesproken met de ander. Hun hand vasthouden is een manier om hen te laten begrijpen dat we hun verzoek om aandacht hebben geaccepteerd, en dat ze nu alleen maar nog hoeven te wachten totdat het zover is... en dat is al snel.

Ik was echt verbaasd hoe makkelijk het was: soms vergeten we gewoon dat er helemaal geen grof geschut nodig is om dingen basisdingen in de opvoeding te leren. Het is niet nodig om 'Onderbreek me niet', 'Niet het gesprek overnemen.' Huidcontact is duizend keer meer waard dan woorden.

Sindsdien ben ik dit altijd blijven doen. Mijn kinderen wachten op hun beurt en zijn zich ervan bewust dat er naar hen zal worden geluisterd."

Kende jij deze manier? Wil je hem ook gaan gebruiken?

Advertisement