Deze doorzichtige zonnepanelen maken van ramen groene stroomverzamelaars

door Skip

29 September 2018

Deze doorzichtige zonnepanelen maken van ramen groene stroomverzamelaars
Advertisement

De wetenschap heeft vanwege de vervuiling en de milieurisicofactoren waar de aarde mee te maken heeft, technologieën kunnen ontwikkelen die gebruikmaken van vernieuwbare energiebronnen. De niet-duurzame bronnen, die dus eindig zijn, hebben in de loop der tijd het ecosysteem op aarde talloze problemen bezorgd. Een groep onderzoekers van de Michigan State University lijkt echter op de goede weg te zitten wat betreft de ontwikkeling van een technologie waarmee zonne-energie kan worden opgenomen en die toepasbaar is op grote schaal.

via Michigan State University

Advertisement
 Michigan State University/YouTube

Michigan State University/YouTube

Volgens enkele studies die de onderzoekers van de Michigan State University hebben verricht zijn doorzichtige ramen in woningen een enorme bron van energie die met de juiste technologie kan worden benut. De ingenieur-onderzoekers zijn erin geslaagd zonnepanelen te maken die oneindig zouden kunnen worden toegepast in de bouwkunde en op het gebied van stroomopwekking. Het onderzoeksteam heeft een transparante zonneconcentrator gebouwd, ook wel TLSC genoemd, die op elke ruit of doorzichtig oppervlak kan worden bevestigd.

Deze component kan zonlicht opnemen zonder dat daarbij invloed wordt uitgeoefend op de overdracht en neemt het al die golven op die het menselijke oog niet waar kunnen nemen op met behulp van speciale organische moleculen. Richard Lunt, ingenieur aan het college van de Michigan State University bevestigd dat het mogelijk is UV-golven en infraroodlichten op te nemen naargelang de manier waarop dit materiaal aanvankelijk wordt opgezet. De geabsorbeerde energie wordt vervolgens naar de uiteinden van de panelen verplaatst waar strepen met zonnecellen zijn geplaatst die alles omzetten in energie.

Advertisement
MSUToday/Michigan State University

MSUToday/Michigan State University

Deze technologie zou het meeste opleveren wanneer deze op ruiten van gebouwen wordt geplaatst. Als die samen worden gevoegd met de zonnepanelen die nu al op de daken staan dan zou er bijna aan de elektriciteitsbehoefte van de V.S. kunnen worden voldaan. Dit zou dan een verminderd gebruik van fossiele brandstoffen tot gevolg hebben. Op dit moment hebben deze hoogtransparante panelen een energie-efficiëntie tussen de 1 en 5%, de klassieke panelen daarentegen kunnen waardes aantikken tussen de 15 en 18%.

Hoewel Lunt en zijn team eraan werken deze percentages op te krikken, zeggen ze dat het lastig wordt om het potentieel van de klassieke panelen met zonnecellen te overschrijden. Kijken naar de data van de niet-transparante tegenhangers en die dan plaatsen op veel grotere oppervlakken is een veel realisticher doel. Met deze technologie worden er echt interessante scenario's mogelijk op het gebied van duurzame energie omdat de technologie op elk oppervlak zou kunnen worden toegepast: groot, klein, statisch of bewegend... zonder dat er licht wordt ontrokken aan de ruimtes eronder.

Advertisement