De grootste schoonmaak van oceanen staat eindelijk op het punt van beginnen: hier zijn alle details

door Skip

04 September 2018

De grootste schoonmaak van oceanen staat eindelijk op het punt van beginnen: hier zijn alle details
Advertisement

Het plastic dat de wereld aan het vervuilen is heeft een symbool: de Great Pacific Garbage Patch, een eiland van (niet alleen) plastic dat in de Stille Oceaan drijft. De enorme grootte (tussen de 700.0000 en 10 miljoen km²) was genoeg voor Unesco om bij wijze van provocatie, het als een nieuwe staat te herkennen.

Op dit moment lijken de dagen van dit vervuilende monster geteld te zijn, want 8 september wordt er een nieuw en innovatief oceaanschoonmaaksysteem in gebruik genomen, dat is ontworpen door een hele jonge uitvinder.

Advertisement
theoceancleanup/instagram

theoceancleanup/instagram

De 24-jarige Boyan Slat is de uitvinder en ligt de toekomst van de oceanen in zijn veelbelovende handen, want zijn nonprofitorganisatie The Ocean Cleanup heeft net de laatste hand gelegd aan een systeem dat de oceanen kan schoonmaken, om te beginnen bij de Stille Oceaan.

Het is een 600 meter lang ponton met een 3 meter lange rok die eronder vastzit. Deze ponton houdt niet alleen de boel drijvend maar voorkomt ook nog eens dat plastic over z'n rand kan komen en zorgt de rok ervoor dat er geen vuilnis ontsnapt.

Het systeem maakt gebruik van de natuurlijke oceaanstromen. De constructie beweegt namelijk voort via golven en de wind en gaat sneller dan het plastic en vangt dit in zijn midden op dankzij de U-vorm die het heeft. Zo nu en dan zal een schip het opgevangen afval uit het systeem verwijderen en dit naar het vasteland brengen voor verdere scheiding en recycling.

Advertisement
Pro_Vector

Pro_Vector

Met dit systeem kan plastic van elk formaat worden gevangen, waaronder ook de enorme weggegooide visnetten, die wel tientallen meters breed kunnen zijn.

Het zou mogelijk zijn om in slechts vijf jaar 50% van de Great Pacific Garbage Patch op te ruimen en zouden er zo talloze dieren kunnen worden gered van het vuil van dit gigantische en smerige eiland.

Het systeem maakt niet alleen schoon, maar is ook nog eens onschadelijk voor dieren. Het verplaatst zich namelijk langzaam, waardoor dieren de kans krijgen om onder het scherm (dat geen net is) door weg te zwemmen, terwijl het plastic er achter blijft. Bovendien zullen dieren die zijn blijven steken, worden gezien en verwijderd aangezien er mensen komen om het afval af te voeren.

Website

Website

De achtste september zal dus het begin zijn van aftellen voor de strijd tegen de Great Pacific Garbage Patch: het systeem zal worden gelanceerd vanuit de assemblagewerf van Ocean Cleanup in de Baai van San Francisco en is het in 3,5 uur in de oceaan. Dan zal zijn eindbestemming circa 1.000 zeemijlen verder weg liggen.

Het systeem is alle tests doorgekomen en is het ontworpen om stormen en oceaangeweld te doorstaan. Bovendien heeft het lichten, radarreflectoren, navigatielichten, antibotsingbakens voor het geval er schepen langs varen.

theoceancleanup/instagram

theoceancleanup/instagram

Duimen geblazen dus en kijken naar de tewaterlating: dat is live te zien op de site vanaf 8 september 2018!

Bronnen: Website   Instagram 

Advertisement