In de komende 50 jaar zullen er zoveel soorten uitsterven dat de aarde 3 miljoen jaar nodig heeft om er weer bovenop te komen

door Skip

21 Oktober 2018

In de komende 50 jaar zullen er zoveel soorten uitsterven dat de aarde 3 miljoen jaar nodig heeft om er weer bovenop te komen
Advertisement

De aarde wordt continu bedreigd door de aanwezigheid van de mens. Met de eeuwen die zijn verstreken heeft deze zich ontwikkeld en heeft het de wereld gekolonialiseerd, een plek die het moet delen met andere wezens... ook al lijkt de mens dat te vergeten! Tegenwoordig wordt echter het wel thema "red de aarde" ook behandeld door de beleidsmakers in de wereld, ook al is de weg die moet worden afgelegd nog lang.

Hoewel er enorme stappen worden gezet zoals recyclen en afval scheiden, is dit allemaal niet voldoende. Door een Deens onderzoek is namelijk bekend geworden dat er in de komende 50 jaar op aarde een zogenaamde massa-extinctie zal gaan plaatsvinden van verschillende diersoorten. De omvang hiervan is zo groot dat de aarde ongeveer 3 miljoen jaar nodig heeft om zich weer te herpakken.

Advertisement
pixnio.com

pixnio.com

Het onderzoek dat is gedaan door Deense wetenschappers is in het Amerikaans blad PNAS gepubliceerd. Deze wetenschappers van de Universiteit van Aarhus hebben berekend dat het tempo waarop het uitsterven gaat, in verhouding staat tot de tijd die de aarde nodig heeft om de huidige biodiversiteit te herstellen. Zij trokken de conclusie dat de aarde zo'n 3 tot 5 miljoen jaar nodig heeft om het ecosysteem weer zijn evenwicht te laten vinden en het weer terug is naar 5 tot 7 miljoen jaar geleden toen de mens er nog niet op een veronachtzamende manier woonde.

Advertisement
Zigomar/Wikimedia Commons

Zigomar/Wikimedia Commons

Wetenschappers hebben voor hun berekeningen databases gebruikt met daarin gegevens over diersoorten die al zijn uitgestorven of die zijn verdwenen doordat de mens verder over de aarde trok. Door de informatie waarover ze bechikten te combineren hebben ze voorspeld dat we in de komende 50 jaar deze massa-extinctie zullen gaan zien en hebben ze simulaties gemaakt om een schatting te kunnen maken om te kijken hoeveel tijd de aarde nodig zou hebben om te herstellen.

Deze schattingen zijn aannames over hoe de zaken zouden kunnen lopen als de mens op zou houden met het milieu te vernielen, hierover is het op dit moment niet mogelijk om berekeningen te maken. Een ding is zeker zeggen de wetenschappers: als dit proces van achteruitgang niet stopt de komende twintig á honderd jaar, dan zullen we een hoge prijs moeten betalen.

Advertisement