Je lichaam kan je op 10 manieren waarschuwen wanneer je een gebrek aan calcium hebt

door Skip

30 Oktober 2018

Je lichaam kan je op 10 manieren waarschuwen wanneer je een gebrek aan calcium hebt
Advertisement

Calcium is een belangrijk mineraal voor je botten, maar ook nog voor andere dingen. Samen andere chemische stoffen zoals fosfor en proteïne wordt calcium ook een van de belangrijkste motor in het versturen van zenuwimpulsen, voor het delen en vermeerderen van cellen en voor het samentrekken van je spieren. Het is echter vaak zo dat we niet genoeg calcium binnenkrijgen via onze voeding en dat we dan te maken krijgen met een te laag calciumgehalte. Kunnen we de symptomen in ons lichaam herkennen die horen bij dit gebrek? Ja, want het lichaam geeft voortdurend waarschuwingssignalen af wanneer er een probleem is met de gezondheid, en is ook een gebrek aan calcium geen uitzondering. Het lichaam probeert zelfs een waarschuwing te geven met 10 hele specifieke signalen als er niet voldoende calcium circuleert in het lijf. 

Advertisement

Een droge huid

Een droge huid

G.steph.rocket/Wikimedia

Vaak is een gebrek aan calcium merkbaar aan je huid die droog en schilferig wordt. Bovendien is er bij een recentelijk onderzoek ondekt dat een gebrek aan calcium ook meespeelt met sommige huidproblemen zoals exczeem en psioriasis.

Advertisement

Vermoeidheid

Vermoeidheid

Shanghai killer whale/Wikimedia Commons

Mensen die een gebrek hebben aan calcium kan ook ontzettend moe zijn en het gevoel hebben zonder energie te zitten omdat dit mineraal alles een beetje regelt bij het gezond zijn van het menselijk lichaam.

Depressie

Depressie

pxhere.com

Juist omdat calcium ook de functie heeft als regelaar in je algemene gezondheid, dit ook heeft te maken met je humeur. Het kan dus gebeuren bij mensen die een gebrek aan calcium hebben dat ze last hebben van depressie of dat ze prikkelbaar zijn. Calcium speelt de rol van rustgever en ontspanner.

Slapeloosheid

Slapeloosheid

Courtesy photo/jbsa.mil

Calcium zorgt mede voor melatonine, het hormoon dat het slaap-waakritme regelt. Als we dus last hebben van een calciumgebrek dan slapen we niet genoeg en dan hikken we tegen een bekend probleem aan bekend als slapeloosheid.

Paresthesie

Paresthesie

Bark/flickr

Paresthesie heeft ook een link met calciumgebrek. Deze aandoening wordt veroorzaakt door beschadigingen in het centrale of perifere zenuwsstelsel. Dat heeft ook gevolgen voor de gevoeligheid in je ledematen. Mensen die paresthesie hebben merken tintelingen op en voelen soms niks rond hun vingers, tenen en rondom de mond. 

Advertisement

Vaak ziek zijn

Vaak ziek zijn

pixabay.com

Vaak ziek zijn en dan last hebben van verkoudheid en hoesten komt altijd door een gebrek aan calcium, dat ook de functie heeft om het immuunsysteem op peil te houden.

Broze nagels

Broze nagels

Toshiyuki IMAI/flickr

Zelfs nagels hebben dit mineraal nodig om heel te blijven. Zonder calcium worden ze net zoals bij je huid, zwak en gaan schilferen.

Advertisement

Moeite met slikken

Moeite met slikken

boyce.michael/flickr

Een calciumgebrek kan ook leiden tot dysfagie, een verstoring in de slikfunctie waardoor je moeite hebt met slikken. Dit probleem komt doordat de keelspieren niet goed samentrekken en kan het in ernstigere gevallen leiden tot spasmes in het strottenhoofd leiden en stemveranderingen.

Kiespijn

Kiespijn

Project IDEA/flickr

Als je niet voldoende calcium binnenkrijgt dan worden tanden geler, brokkelen ze af en gaan ze achteruit en loop je ook het risico last te krijgen van erge tandvleesproblemen.

Advertisement

Kramp in je spieren

Kramp in je spieren

pixabay.com

Helaas kan je door een te laag calciumgehalte in het lichaam ook last hebben van kramp in je spieren, vooral in je kuiten, dijen, oksels en je armen. Je kan bovendien ook spierpijn krijgen tijdens het sporten en lopen. In ernstigere gevallen kunnen er door heel het lichaam spasmes optreden.

Advertisement