Het IQ van de mens daalt ieder jaar en waar dat allemaal mogelijk door zou kunnen komen

door Skip

28 Oktober 2018

Het IQ van de mens daalt ieder jaar en waar dat allemaal mogelijk door zou kunnen komen
Advertisement

In een tijd zoals deze waarin we nu leven, waar we elke dag kunnen zien hoe technologie zich steeds verder ontwikkeld en steeds meer terrein wint, lijkt het haast idioot om te denken dat onze intelligentie in plaats van toe te nemen, juist aan het teruglopen is. We worden continu gebombardeerd door elke mogelijke vorm van informatie, we staan continu in verbinding met de rest van de wereld, maar lijken we daar met onze intelligentie niet van te profiteren. Integendeel, het wordt juist minder! Hoe kan dit? In een Noors onderzoek is er gekeken naar welke dingen meespelen en wat de oorzaken zijn van dit onhoudbare proces van intelligentiedaling.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Heel lang geloofden wetenschappers dat onze intelligentie voortdurend zou toenemen in de loop der jaren. Dit verschijnsel werd het Flynn-effect genoemd, naar de bedenker ervan. In de jaren tachtig was James R. Flynn van mening dat het IQ losstaat van de cultuur waartoe iemand behoort toen hij een groep mensen observeerde die uit verschillende landen afkomstig waren. Het viel Flynn op hoe het IQ elke tien jaar met drie punten stijgt. Volgens hem kwam dit door betere voeding en gezondheidszorg, meer onderwijsvoorzieningen en doordat we logische problemen konden oplossen.

Advertisement
BagoGames

BagoGames

Wetenschappers hebben echter gezien dat dit proces vanaf 2000 aan het omkeren is. We worden minder slim en dat blijkt uit de resultaten van een Noors onderzoek. Bij het Ragnar Frisch Center for Economic Research Oslo zijn een groep van 230.000 mannen getest die tussen 1970 en 2009 in militaire dienst zijn geweest. Onderzoekers ontdekten dat de IQ-waardes ongeveer met 7 punten daalde bij elke generatie.

Een resultaat om van te schrikken dat niet alleen bollebozen in de wereld heel veel zorgen baart en die zich wel moeten afvragen: hoe kan het dat dit in deze tijd kan gebeuren, waar we kennis binnen handbereik hebben?

PublicDomainPictures

PublicDomainPictures

Nog niemand weet een verklaring te vinden voor dit fenomeen. Sommigen denken dat het probleem in de genen zit en dus afhankelijk is van een natuurlijke factor en niet van het onderwijs van personen. De hypothesen van deze mensen werden daarna weer door anderen weerlegd, die zeggen dat de rol hiervan kleiner is in de oorzaak. Weer andere onderzoekers denken dat de oorzaken moeten worden gezocht in technologie en in de wereld van de "fictieve" sociale media die we hebben gemaakt, waar intelligentie niet wordt getraind. Er is op dit moment echter geen bewijs waarmee dit idee hard kan worden gemaakt.

De reden voor deze omkeer van het Flynn-effect lijkt op dit moment niet te zijn gevonden door wetenschappers. Of het nou in meer of mindere mate komt door technologie die we gebruiken of door de socials dat weten we niet, maar een ding is zeker: steek liever meer tijd in het in je opnemen van constructieve kennis ten behoeve van de intelligentie dan jezelf te bombarderen met baggercontent.

Heb jij misschien een ander idee over hoe deze neerwaartse tendens kan worden verklaard?

Advertisement