Met lavendelgeur neem je innerlijke onrust weg zo ontdekken Japanse onderzoekers - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Met lavendelgeur neem je innerlijke…
Voor alle mensen met eeuwig koude voeten: eindelijk zijn er pantoffels uitgevonden die zijn op te warmen in de magnetron Te veel stress? Als je lichaam deze 10 signalen afgeeft moet je op gaan letten

Met lavendelgeur neem je innerlijke onrust weg zo ontdekken Japanse onderzoekers

422
Advertisement

Iedereen heeft zo z'n lievelingsgeurtje dat een gevoel van rust en ontspanning oproept, vaak omdat het aan iets fijns doet denken. Als je van de geur van lavendel houdt dan hebben wetenschappers goed nieuws voor je.

Een groep wetenschappers van de Kagoshima-universiteit heeft ontdekt dat er in lavendel een stofje zit genaamd linalool dat een gelijksoortig effect heeft als datgene wat er vrijkomt bij angstverminderende middelen op basis van benzodiazepine. Het effect is echter alleen werkzaam als het wordt geïnhaleerd.

Dat extracten van vele planten, zij het in mindere mate, hetzelfde angstverminderende effect hebben als medicijnen was al bekend in de moderne medische wereld. Volgens de Japanse onderzoekers heeft diezelfde medische wereld de mogelijkheid opzettelijk laten liggen om gebruik te maken van wat de natuur biedt voor het welzijn van de mens.

Lavendel heeft angstreducerende eigenschappen en zou het als alternatief kunnen worden gebruikt voor wanneer medicijnen die innerlijke onrust tegengaan niet gegeven kunnen worden of wanneer dit moeilijk gaat. Eraan ruiken heeft een diepgaand ontspannend effect en dat hebben de onderzoekers kunnen aantonen in zenuwcellen.

Het bijzondere wat uit het onderzoek naar voren kwam is dat linalool alleen gunstige effecten heeft als het wordt geïnhaleerd, niet wanneer het via andere wegen zoals een infuus wordt toegediend. Muizen in het lab ontspanden alleen wanneer zij aan linalooldampen werden blootgesteld.

De wetenschappers van de Japanse universiteit denken aan mogelijke klinische toepassingen van deze ontdekking. Zo zouden linalooldampen kunnen worden ingezet in de fase vlak voordat je onder narcose gaat of in het geval dat het gebruik van angstreducerende middelen met sterk effect wordt afgeraden of niet mogelijk is. Onstuimige bejaarden en baby's bijvoorbeeld.

De klinische toepassingen daargelaten, kunnen we ook zelf thuis de vruchten plukken van het onderzoek door bijvoorbeeld lavendelgeur te gebruiken om meer ontspanning te brengen in ruimtes . Of je kan bedenken het alleen te gebruiken wanneer je echt helemaal wilt ontspannen. Des te beter nog als deze lavendelgeur van een plant zou komen of gedroogde bladeren en niet van chemische vloeistofjes!

Bron:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt