Deze oude trein voert je langs vergeten dorpen en schitterende natuur... maak kennis met de Trans-Siberië Express die door Italië kronkelt

door Skip

02 November 2018

Deze oude trein voert je langs vergeten dorpen en schitterende natuur... maak kennis met de Trans-Siberië Express die door Italië kronkelt
Advertisement

Tijdreizen is mogelijk, maar dan alleen in Italië en aan boord van een locomotief! We hebben ze nog alle vijf op een rijtje hoor, en we bedoelen hier niet het type reizen in de tijd die bekend is geworden door films en boeken, maar gewoon een spoorlijn uit 1897, waar nog altijd overheen wordt gereden. De "Transiberiana d'Italia" is een locomotief die zich door besneeuwde bergen, adembenemend mooie en vergeten landschappen heen kronkelt in een deel van Italië dat veel mensen waarschijnlijk niet kennen.

Advertisement

Er is een plek in Italië die niet van deze wereld is: een trein die "een reis door de tijd maakt" terwijl het langs natuurparken, vergeten dorpjes, besneeuwde bergen komt over een 128 kilometer lang spoor tussen Abruzzo en Molise. Het luistert naar de naam "Transiberiana d'Italia" juist omdat het doet denken aan de beroemde spoorweg tussen Moskou en Vladivostok, vooral in de wintermaanden wanneer het landschap dat je banuit de wagon kan bekijken helemaal vol met sneeuw ligt.

Met deze spoorweg die openging in 1897, werd het traject Sulmona - Carpinone - Isernia bediend en verbond het Abruzzo en Molise met elkaar. Wat begon als een heuvel tijdens de reis kon ineens een stuk hoger worden en dan was het hoogteverschil ongeveer 1200 meter! Het spoor dat de laatste kilometers die Carpinone en Isernia van elkaar scheidt is nu geopend voor treinverkeer, maar rijden er over de rest van de spoorweg sinds enkele jaren historische treinen. Dit kon door de samenwerking die ontstond tussen de Italiaanse Staatsspoorwegstichting en de cultuurvereniging "Le Rotaie" die zich o.a. inzet voor het behoud van de lokale treingeschiedenis. 

Advertisement

Deze spoorweg is niet alleen een reis terug in de tijd die is omringd door een prachtig landschap. Het is ook nog een sterk staaltje techniek, want buiten dat er een hoogteverschil is van meer dan duizend meter, is het een kronkelige en lange weg met ongeveer vijftig bruggen, waarvan de langste wel 3 kilometer is! Je komt ook langs oude aquaducten, hangbruggen, heel wat natuurschoon en mooie techniek. Je ontdekt zo een heel verborgen kant van Italië!

Afhankelijk van het seizoen worden er verschillende themaroutes georganiseerd. Aan boord van een locomotief uit 1920 stop je in verschillende plaatsen rond Abruzzo en Molise en is er de gelegenheid om de cultuur daar en de plaatselijke cuisine te verkennen via stands en door middel van allerlei activiteiten. In de winter rijden er "sneeuwtreinen" die je brengen naar de kerstmarkten die in dorpjes worden georganiseerd en is het mogelijk om in de zomermaanden de tot bloei gekomen natuur van deze prachtige plaatsen te zien.

Het doel achter dit plan was om een historische en belangrijke spoorlijn niet te laten wegkwijnen en deze weer (op toeristisch vlak) van betekenis te laten zijn. Gezien de resultaten kunnen we zeggen dat ze daar wel aardig in geslaagd zijn! De reisschema's veranderen elke maand afhankelijk van het seizoen, maar zorgen deze elke keer wel weer voor een andere belevenis. De beschikbare plaatsen zijn genummerd en is het mogelijk op de site van cultuurvereniging Le Rotaie voor een van de vele evenementen reserveringen te maken. Dit kan via het emailadres dat op die site staat in de rechterbovenhoek onder de tekst "Infoline: treno storico".

Advertisement