Chinese onderzoekers hebben een kunstmatige zon gemaakt die warmer is dan de zon zelf. Waar kun je dit voor gebruiken?

door Skip

16 November 2018

Chinese onderzoekers hebben een kunstmatige zon gemaakt die warmer is dan de zon zelf. Waar kun je dit voor gebruiken?
Advertisement

Er is in China een enorme stap vooruit gezet in de energiesector. Een team van onderzoekers van het Hefei-instituut zijn erin geslaagd om een kunstmatige zon te maken die warmer is dan de zon zelf waardoor het mogelijk zou zijn om een kernfusie te laten plaatsvinden en die te sturen. Dat hebben we te danken aan de reactor EAST die in staat is om het proces na te bootsen dat zich voordoet in de ster. Het doel is een kernfusie te laten lukken en die dan zorgt voor een energiebron die nagenoeg onbeperkt is.

via Hefei Institutes

Advertisement
NASA/SDO (AIA)/Wikipedia

NASA/SDO (AIA)/Wikipedia

Het is pas sinds kort bekend dat een team Chinese onderzoekers van het Natuurkundig en Wetenschappelijk instituut Hefei een kunstmatige zon heeft gemaakt. Het gaat in feite om een reactor die de energie van de ster laat vrijkomen waar de aarde omheen draait. Daarnaast kan de reactor, al is het maar voor even, temperaturen halen die zes keer de temperatuur van de zon overschrijden.

Deze experimentele reactor luistert naar de naam EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) en om die met de zon te vergelijken: deze machine haalde de onvoorstelbare temperatuur van 100 miljoen graden celsius, ongeveer 15 miljoen graden meer dan de zon. Deze reactor of kunstmatige zon is ontworpen met de gedachte dat hij het proces kan repliceren van de echte zon en dus voor een immense energiebron kan zorgen waar de mens dan over kan beschikken.

Advertisement
Robert Mumgaard/Wikimedia

Robert Mumgaard/Wikimedia

Wanneer twee waterstofkernen een combinatie met elkaar aangaan dan produceren zij een immense bron van energie. Dit proces wordt een kernfusie genoemd en is het principe achter de basiswerking van de zon, die op deze manier licht en warmte produceert. Een kernfusie sturen en stabiel houden is iets wat iedereen in de energiebusiness voor elkaar probeert te boxen en wel om twee simpele redenen: vanwege de kosten en het feit dat er een onbegrensde bron van energie wordt geproduceerd.

Reactoren zoals de EAST zijn juist hiervoor bedoeld en door magneetvelden te gebruiken is het plasma te beheersen dat nodig is om de kernfusie stabiel te houden.

Wetenschappers en alle specialisten beschouwen de temperaturen die het plasma bereikt als het minimum dat nodig is voor het kunnen ondersteunen van het creëren en in stand houden van een zelfvoorzienende kernreactie op aarde. Er is dus een gigantische stap voorwaarts gezet in de energiesector: nu moeten onderzoekers op deze weg verder gaan en proberen om een steeds stabielere kunstmatige zon te maken.

Advertisement