Onderzoekers zijn erin geslaagd het fascinerende ecosysteem onder de Antarctische ijskap te filmen

door Skip

12 December 2018

Onderzoekers zijn erin geslaagd het fascinerende ecosysteem onder de Antarctische ijskap te filmen
Advertisement

Zelfs op de meest ontoegankelijke plaatsen op aarde is er leven gekomen: op de toppen van een vulkaan, midden in de woestijn of in de onherbergzame gebieden van de Zuidpool. Ook daar waar mensen nooit zouden kunnen leven bestaan er organismen die gedijen ondanks dat de omstandigheden er echt lastig zijn voor ieder levend wezen. Een groep wetenschappers is het gelukt om het ecosysteem onder water te ontdekken dat kronkelt onder de ijsvlakten waar Antarctica uit bestaat. En wat ze vonden is echt buitengewoon!

via Australian Antarctic Division

Advertisement
AusAntarctic/YouTube

AusAntarctic/YouTube

Heb je je ooit wel eens afgevraagd hoe het toch kan dat er leven tot stand kan komen onder het ondoordringbare ijs op de Zuidpool? Een groep onderzoekers van de Australian Antarctic Division heeft geprobeerd antwoord te geven op deze vraag en wel door 365 dagen per jaar het ecosysteem te filmen, dat beschermd wordt door ijsplaten die zelfs wel enkele honderden meters dik zijn!  

Advertisement
Dominic Hall/Australian Antarctic Division

Dominic Hall/Australian Antarctic Division

Nadat wetenschappers een gat hebben gemaakt in het ijs van ongeveer twee meter dik, hebben ze in het stervenskoude water van ongeveer -30°C  een onderwaterrobot laten zakken die speciaal is ontworpen om tegen deze omstandigheden te kunnen. Het lukte om met de waterrobot te filmen wat er zich op de zeebodem bevond en het resultaat is prachtig! Er is namelijk een surreële "onderwatertuin" gevonden, met verrassende kleuren, waar verschillende soorten leven zoals zeesterren, verschillende soorten neteldieren, zeewier en koraalgewassen.

AusAntarctic/YouTube

AusAntarctic/YouTube

Deze kleine onderwatertuinen worden in balans gehouden en blijven behouden door de laag ijs, die slechte weersomstandigheden en stormen buiten houdt. IJsbergen die bewegen vormen het enige gevaar voor deze ecosystemen. Elke keer wanneer dat gebeurt veroorzaken deze bergen met het deel dat zich onder water bevindt heuse rampen en vernietigen ze alles wat op hun pad komt.

Onderaan dit artikel zie je een filmpje dat is gemaakt met de drone van de Australian Antarctic Division. Veel plezier met de duiktocht! 

Advertisement