Een skioord en woestijnzand: iedereen vraagt zich af wat er in deze video gebeurt - en of het echt is

Janine image
door Janine

24 April 2024

Advertisement

Het gebeurt niet vaak dat je een besneeuwde berg midden in het woestijnzand ziet liggen. In feite gebeurt het vrijwel nooit, wat normaal is. Toch toont een virale video die onlangs op Instagram werd gedeeld precies zo’n beeld: een met sneeuw bedekte berg tussen de zandduinen. Maar hoe is dit mogelijk? Laten we het samen ontdekken!

Advertisement

Met sneeuw bedekte berg tussen de woestijnduinen: hoe is het mogelijk?

Als je afwezig naar de video kijkt, is het normaal dat je je afvraagt ​​hoe het mogelijk is dat er tussen de woestijnduinen een met sneeuw bedekte berg ligt. En de tekst die bij de afbeeldingen verschijnt helpt ook niet: “Het skigebied van de Sahara”. Gelukkig ontrafelt de reel het mysterie:

Het skigebied Piau-Engaly in de Pyreneeën is het Sahara-skiresort geworden. Deze video is van vorig skiseizoen,  hoewel het Saharazand onlangs is teruggekeerd naar de zuidkant van de Alpen.

Kortom, als wij niet naar de woestijn gaan, komt de woestijn naar ons, zouden we kunnen zeggen. In de video is een natuurlijk fenomeen te zien dat het gevolg is van de sterke winden, die het Saharazand ook naar de bergen brengen, waardoor een landschap zoals dat van Piau-Engaly ontstaat. In het midden is het begin van de skipiste met het wit van de sneeuw, nadat het zand is verwijderd. Naarmate de helling vordert, geeft het zand het oppervlak echter de karakteristieke kleur van woestijnduinen. Een ongelooflijk en ongewoon schouwspel.

Advertisement

"Maar is het echt?" en andere reacties op de video van de zanderige skipiste

Met sneeuw bedekte toppen in Piau-Engaly, gedeeltelijk bedekt met zand.

powderhounds/Instagram

Zoals we in de inleiding al zeiden, is dat van Piau-Engaly een natuurlijk maar vrij zeldzaam schouwspel. Uiteraard is de video bekeken door honderdduizenden mensen, met duizenden commentaren die getuigen van het wonder en het vreemde landschap. Een gebruiker schrijft dan ook "maar is dit echt?", en we denken niet dat hij een filosofische discussie wil beginnen.

Toch is het effect van het Saharazand op de Pyreneeën, of de Alpen, echt. Een andere gebruiker geniet van het moment en schrijft “het ziet er echt geweldig uit met de witte skipistes”: je hoeft alleen maar de helling af te skiën om een witte lijn te trekken in het midden van de zandkleur. Tot slot is er een opmerking die luidt “het is altijd beter dan wanneer het helemaal niet sneeuwt... waarschijnlijk”.

Waarom is er Saharazand in de Pyreneeën en de Alpen?

De vraag komt vanzelf. Maar het is waar dat Saharazand de Pyreneeën en de Alpen kan bereiken. De drijvende kracht zijn de sterke winden die de duinen van de grootste woestijn ter wereld schoonvegen en het zand over de Middellandse Zee meevoeren. Degenen die de gevolgen het meest voelen zijn Zuid-Spanje en Zuid-Italië, maar ook Portugal en Griekenland.

In sommige gevallen zien we ook de effecten op de bergketens die aan Frankrijk grenzen. Maar dat is nog niet alles.

De winden kunnen het Saharazand ook over grote afstanden brengen en de Atlantische Oceaan oversteken tot in Amerika. In dit geval zijn de meest getroffen gebieden het Caribisch gebied en Florida, maar ook Brazilië en delen van Argentinië.

Dit zijn geen frequente fenomenen, en het zand in de Pyreneeën is dat ook niet, maar ze zijn van groot belang om voedingsstoffen naar bepaalde delen van de wereld te brengen. Ondanks het spektakel dat de video biedt, is wat we zien dus niet alleen maar sneeuw. En het is niet alleen maar zand.

Advertisement