12 dingen die erop kunnen wijzen dat we een persoon met een goed gevoel van eigenwaarde voor ons hebben

door Skip

17 December 2018

12 dingen die erop kunnen wijzen dat we een persoon met een goed gevoel van eigenwaarde voor ons hebben
Advertisement

Is zelfvertrouwen iets waarmee je wordt geboren of iets dat je kunt leren je eigen te maken? Waarschijnlijk klopt het allebei wel. Je kan worden geboren met een sterke persoonlijkheid en je zelfvertrouwen verliezen door de dingen die je in je leven meemaakt. Of, je kan het kweken door aan jezelf te werken.

Het is in ieder geval zo dat mensen met zelfvertrouwen weten wat ze waard zijn en wat ze willen. Al deze mensen hebben dingen met elkaar gemeen die zij vaak doen en die ze juist helemaal niet doen.

Advertisement

12 dingen die mensen met veel zelfvertrouwen zullen doen

12 dingen die mensen met veel zelfvertrouwen zullen doen

goodfreephotos.com

  • 1. Zij geloven niet dat ze minder waard zijn dan anderen: een van de pijlers van zelfvertrouwen is er sterk in geloven dat je niet minder waard bent dan anderen. Dat betekent niet dat we in het leven mogen verwachten dat de winst eerlijk wordt verdeeld, alleen maar omdat we allemaal gelijk zijn. Het betekent juist dat iedereen het recht heeft uit het leven te halen wat ze wensen.

  • 2. Zij durven aan zichzelf te twijfelen: onzeker zijn moet niet altijd worden veroordeeld. Soms speelt onzekerheid op omdat we ons niet voldoende hebben voorbereid en zouden we moeten proberen het beter te doen. Mensen die zichzelf vertrouwen luisteren naar de stemmetjes van onzekerheid omdat ze zich daarmee zouden kunnen redden uit onprettige of gênante situaties.

  • 3. Zij twijfelen niet meer dan nodig: als gevolg van wat er bij punt 2 is gezegd, hebben mensen die zelfvertrouwen hebben een plan klaar en zijn ze voorbereid en trekken ze geen paranoïde conclusies waardoor ze onzeker worden.

  • 4. Zij kunnen zelfvertrouwen en arrogantie van elkaar onderscheiden: veel mensen vinden zelfvertrouwen eng omdat ze dit verwarren met arrogantie, zoals mensen zich gedragen die erg op zichzelf gefocust zijn en uiteindelijk anderen gebruiken. Zelfvertrouwen, dat is hele andere koek. Mensen die namelijk zelfverzekerd zijn, worden ook minder in beslag genomen door zichzelf en kunnen ze ook veel makkelijker aandacht aan anderen besteden.
Advertisement
pexels.com

pexels.com

  • 5. Zij zijn niet bang om te falen: zelfvertrouwen hebben betekent niet dat je nooit zal falen, maar juist dat je met de juiste houding de keren dat je onderuit gaat benadert en dat je een oplossing zoekt voor problemen zonder te vervallen in angst en existentiële twijfels.

  • 6. Zij houden zich niet bezig met perfectionisme: naar perfectionisme zoeken in de dingen die je doet is een teken van weinig zelfvertrouwen. Dingen perfect doen betekent niet per se dat je ze ook goed doet. Door perfectie na te streven in alles weerhoudt je jezelf er vaak van om tot actie over te gaan.

  • 7. Zij voelen zich er niet te min voor om nieuwe dingen te proberen: door nieuwe dingen mee te maken ontdek je dat je door fouten en mislukkingen kunt groeien en beter kunt worden. Als je uit je comfortzone komt dan is de kans waarschijnlijk veel groter dat je fouten maakt en dat je die dan zult accepteren.

  • 8. Zij zijn niet teveel op zichzelf gericht: dit is een eigenschap van mensen die onzeker zijn. Zij denken dat iedereen hen altijd op de vingers kijkt en hen beoordeelt. Mensen met zelfvertrouwen weten wat ze waard zijn en hechten weinig waarde aan de oppervlakkige oordelen van anderen.
pixabay.com

pixabay.com

  • 9. Zij laten anderen niet voor hen beslissen: mensen die onzeker zijn laten zich vaak leiden door anderen en maken over het algemeen geen keuzes. Mensen die zelfverzekerd zijn, zijn moedig genoeg om te zeggen "Nee, dat is op dit moment niet het beste voor mij" zonder zich al te veel aan te trekken van de verwachtingen van anderen.

  • 10. Ze nemen niet alles serieus wat ze op sociale media of TV zien: perfecte lichamen, perfecte levens, succes, geld, liefde. Mensen met zelfvertrouwen houden zich niet bezig met al dit vertoon omdat ze weten dat het in de meeste gevallen gewoon niet echt is.

  • 11. Zij zijn niet bang voor oordelen en confrontaties: iemand met weinig zelfvertrouwen heeft de neiging om alles persoonlijk op te vatten en in de verdediging te schieten als ze kritiek krijgen. Mensen die zelfverzekerd zijn kunnen goed omgaan met confrontaties en laten ze het niet gebeuren dat ze hierdoor gekwetst raken.

  • 12. Zij wachten niet op het "juiste moment": door te wachten op het allerbeste moment om een belangrijke keuze te maken loop je het gevaar om een soort van te verstarren en stel je het voortdurend uit. Met een klein beetje moed is het ook mogelijk om een keuze te maken, zonder dat je daarbij steeds heel veel verwachtingen hebt voor de uitkomst. 
Advertisement