In China verwerken gekweekte kakkerlakken 50 ton aan gft-afval per dag

door Skip

19 December 2018

In China verwerken gekweekte kakkerlakken 50 ton aan gft-afval per dag
Advertisement

We kunnen ons veel voorstellen, alleen niet dat we op een dag kakkerlakken om "hulp zouden vragen" om het afvalverwerkingsprobleem op te lossen. Toch is dat wat er is gebeurd in Jinan, in de periferie van Shandong, China. Een miljard kakkerlakken verwerken ruim vijftig ton aan gft-afval; een klein deel van de totale hoeveelheid die door een enkele stad als Peking wordt geproduceerd. Maar dit gegeven in China is slechts een stukje in een grotere puzzel waarin de kakkerlak ook een hoofdrol speelt.

Advertisement
Mike Prince/Flickr

Mike Prince/Flickr

Peking produceert elke dag 25 duizend ton aan gft-afval, dat is veel meer dan er kan worden verwerkt bij vuilnisbelten. De kakkerlakken, die nu al 50 ton restafval voor hun rekening nemen, kunnen misschien ook voor de resterende hoeveelheid zorgen.

Een bedrijf dat is gespecialiseerd in landbouwtechnologie is op dit idee gekomen. Zij hebben in de stad Jinan een heuse kakkerlakkwekerij. Er zijn er nu een miljard, maar kunnen er dat in de toekomst veel meer worden.

De kakkerlakken verwerken voedselalfval, een groot probleem in heel China, maar ze zijn ook nog na hun dood (na ongeveer 6 maanden) van nut. Ze worden dan verwerkt tot eiwitrijk voedsel voor varkens en voor andere dieren in de veeteelt.

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

Verrassend genoeg houden farmaceutische bedrijven kakkerlakken bijzonder goed in de gaten want het schijnt dat deze dieren heel geschikt zijn voor de productie van veel medicijnen, zoals medicijnen voor aften, maagzweren en maagkanker. "Het is een smerig insect, maar er zijn geen andere middelen beschikbaar die dezelfde effecten laten zien" aldus de leidinggevende van een van de farmaceutische bedrijven die geïnteresseerd zijn in deze insecten.

Er zijn nog maar weinig kwekerijen waar kakkerlakken worden gekweekt. Er is er een in een dorpje in Sichuan waar er ongeveer 4 miljoen worden gekweekt, maar als de vraag mocht gaan stijgen dan is de verwachting legitiem dat er meer van dat soort locaties bij zullen komen.

Maar er zijn ook mensen die waarschuwen, zeker niet over de effectiviteit van de dieren op farmaceutisch vlak, maar voor het gevaar om ze in zulke getalen te kweken. Wat nu als ze op een of andere manier in het milieu terecht zouden komen?

Bron:

Advertisement