Vanwege het smeltende ijs is in Canada een stuk land na 40 duizend jaar aan het licht gekomen

Janine image
door Janine

02 Februari 2019

Vanwege het smeltende ijs is in Canada een stuk land na 40 duizend jaar aan het licht gekomen
Advertisement

Canada is een groot land dat zich uitstrekt van de grens met de Verenigde Staten totdat het in het noorden de gebieden van de Arctische poolcirkel raakt. Het is hier dat de onderzoekers wederom alarm hebben geslagen over klimaatverandering.

Het Arctische deel van Canada gaat door de warmste eeuw van de laatste 115.000 jaar en dit heeft ertoe geleid dat, onder de verschillende fenomenen, opnieuw sommige delen land tevoorschijn zijn gekomen die minstens 40.000 jaar onder ijs zaten.

via Nature Communications

Ansgar Walk/Wikimedia

Ansgar Walk/Wikimedia

Het smelten van het ijs verandert het landschap van Noord-Canada ingrijpend, en brengt voor het eerst sinds tienduizenden jaren, land aan het licht.

Op het eiland Baffin hebben onderzoekers plantensoorten aangetroffen die de gletsjers lange tijd in winterslaap hadden gehouden: de koolstofdatering van planten - varens en korstmossen - heeft het mogelijk gemaakt om hun leeftijd vast te stellen, 40.000 jaar, zo niet meer.

Advertisement
Gregory "Slobirdr" Smith/Flickr

Gregory "Slobirdr" Smith/Flickr

Dit alles is veroorzaakt door klimaatveranderingen, die in de Arctische gebieden agressiever zijn dan in de rest van de wereld: "De Arctische oceaan verwarmt momenteel 2/3 keer sneller dan de hele aarde en dat is waarom de gletsjers op een meer actieve manier reageren, "zegt Simon Pendleton, hoofdauteur van de studie gepubliceerd in Nature Communications.

Gregory "Slobirdr" Smith/Flickr

Gregory "Slobirdr" Smith/Flickr

Eerdere observaties hebben aangetoond dat plantensoorten die in deze gebieden groeien meestal worden geëlimineerd door het smelten van zomerijs of ijzige winterwinden: dit feit stelde onderzoekers in staat meer te vertrouwen op het feit dat niet eerder dan 40.000 jaar geleden de onderzochte planten terugkwamen naar de oppervlakte.

In tegenstelling tot biologische soorten hebben gletsjers geen mogelijkheid tot aanpassing: ze smelten als de temperatuur stijgt, ze verzetten zich als ze een bepaalde drempel handhaven. Gezien de huidige gezondheidstoestand van onze planeet, is het niet moeilijk voor te stellen dat veel gletsjers zullen worden toegevoegd aan de lijst van die gletsjers die niet meer bestaan.

Source:

Advertisement