Tijdens een bezoek aan de gletsjer zijn toeristen getuige van een plotselinge gebeurtenis: een massa water stijgt op van de bodem

Janine image
door Janine

24 Maart 2024

Tijdens een bezoek aan de gletsjer zijn toeristen getuige van een plotselinge gebeurtenis: een massa water stijgt op van de bodem
Advertisement

Het is niet gemakkelijk om getuige te zijn van buitengewone natuurlijke gebeurtenissen: sommige zijn uniek en bijna niet te herhalen, terwijl het voor andere moeilijk is om in de juiste omstandigheden te zijn. Dit werd goed begrepen door de toeristen die zich in een meer in Argentinië voor een onvoorstelbaar spektakel bevonden: een stuk van een gletsjer dat afbrak en in het water viel. Een ongelooflijk moment en een gelukkige gebeurtenis, volgens velen.

Advertisement

Toeristen zien hoe de gletsjer breekt en in het water belandt: de video van het moment

Toeristen zien hoe de gletsjer breekt en in het water belandt: de video van het moment

Christof Berger/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0 DEED

We zijn in Patagonië, de zuidelijkste regio van Argentinië, en toeristen zitten op een boot om de Perito Moreno te bekijken. Dit is een majestueuze gletsjer die ongeveer 30 kilometer lang en 5 kilometer breed is. Niet bepaald klein.

Plotseling breekt er een stuk van de Perito Moreno af: het is een zeldzame gebeurtenis, hoewel niet zo zeldzaam, maar deze keer wordt het vastgelegd door de smartphones van de toeristen. Een bijna onherhaalbare gebeurtenis wordt een tot nu toe onvoorstelbaar spektakel. Het stuk gletsjer belandt op het Argentijnse meer en zinkt, om vervolgens uit het water tevoorschijn te komen, alsof het een oeroud wezen is dat nu weer het licht kan zien. En bewonderd wordt door alle aanwezigen, die beginnen te applaudisseren.

Advertisement

“Waar klappen ze voor? Voor de klimaatverandering?”: het internet geeft commentaar op de virale video

“Waar klappen ze voor? Voor de klimaatverandering?”: het internet geeft commentaar op de virale video

agacerutti/Instagram

Een gebruiker merkt op "het is zo ongelooflijk, maar ze maakten me aan het lachen toen ze begonnen te klappen". Een andere gebruiker is niet zo optimistisch en schrijft “waar klappen ze voor? Voor klimaatverandering?”. Als je ziet hoe deze ijsberg zich losmaakt van de belangrijkste gletsjer, moet je denken aan de opwarming van de aarde, en veel gebruikers getuigen van deze angst. Een andere gebruiker komt echter tussenbeide om te verduidelijken:

Jongens, er is hier geen tragedie. Deze gletsjer kan het zeeniveau niet doen stijgen omdat hij in het meer drijft, niet in de zee. Bovendien blijven de gletsjers in de provincie Santa Cruz in evenwicht, wat betekent dat hun massa niet significant verandert.

Om dit te bevestigen, is er nog een andere gebruiker die zegt dat stukken ijs - zelfs grote - die van de gletsjer afbreken de norm zijn. En toeristen klappen juist in hun handen omdat het spektakel zeldzaam is, niet omdat ze koolstofdioxide veroorzaken.

De gletsjer Perito Moreno, tussen klimaat en toerisme

Perito Moreno maakt deel uit van het Argentijnse Los Glaciares National Park in Patagonië en alleen al vanwege zijn omvang is het een wonder om te zien. Zoals sommige commentaren op de video al aangaven, beweegt de Perito Moreno ongeveer twee meter per dag door een laag water tussen de bodem en de basis. In de praktijk is het de enige horizontale gletsjer ter wereld en de enige die merkbaar beweegt. Het is dan ook niet ongewoon dat er van tijd tot tijd stukken van de gletsjer afbreken en op het meer terechtkomen.

Dit gezegd hebbende, is het ook niet correct om een mogelijke invloed van klimaatverandering op de dynamiek van Perito Moreno uit te sluiten. Het gletsjerfront is namelijk zowel in 2021 als in 2022 met meer dan 300 meter gekrompen en ijsbergen die afbreken zijn natuurlijk, maar niet als hun frequentie toeneemt. Is dit genoeg om alarm te slaan? Misschien niet, maar zoals vaak gebeurt, is het lot van Perito Moreno verbonden met dat van onze planeet. Er is niets mis met applaudisseren voor een uniek spektakel, zoals die je in de video ziet, zolang je maar onthoudt wanneer je in plaats van te klappen je mouwen moet opstropen. En actie onderneemt.

Advertisement