Het oudste fossiele bos op aarde ontdekt: dit is waar het was en hoe het er 390 miljoen jaar geleden uitzag

Janine image
door Janine

13 Maart 2024

Het oudste fossiele bos op aarde ontdekt: dit is waar het was en hoe het er 390 miljoen jaar geleden uitzag
Advertisement

De overblijfselen van het oudste fossiele bos ter wereld, dat ooit deel uitmaakte van Europa, zijn ontdekt. Dit is alles wat je moet weten en waar het zich bevindt.

Oud fossiel bos ontdekt in Groot-Brittannië

Oud fossiel bos ontdekt in Groot-Brittannië

Cardiff University/Youtube screenshot

Onderzoekers hebben in het Verenigd Koninkrijk, aan de noordkust van Devon en Somerset, de resten gevonden van het oudste fossiele bos op aarde. Volgens de bevindingen is de leeftijd van de bomen ongeveer 390 miljoen jaar en behoorden ze tot een bos aan de oostkust van het Oude Rode Zandsteencontinent, dat zich destijds in Europa bevond. Tot nu toe was het oudste bekende bos op aarde het bos van Cairo in Greene County, New York, VS. Het bos in Somerset is vier of vijf miljoen jaar ouder.

De fossielen werden ontdekt door onderzoekers van de Universiteit van Cambridge en onderzocht aan de Universiteit van Cardiff: het zijn de twee meter lange incomplete stammen, met kleine takken, behorend tot een boom met de naam Cladoxylopsida. Deze soort heeft volgens de auteurs van de ontdekking ongeveer vijf miljoen jaar lang de scepter gezwaaid over het ecosysteem van de aarde, voordat de meer recente houtachtige bomen 385 miljoen jaar geleden ontstonden.

Advertisement

Het aspect van de fossiele bos in Somerset

Het aspect van de fossiele bos in Somerset

Cardiff University/Youtube screenshot

Deze vondst bevordert een beter begrip van de evolutie van de bomen op aarde en hun bijdrage en invloed op de transformatie van de wereld van vandaag. De fossielen werden geïdentificeerd door Dr. Christopher Berry van de Cardiff University's School of Earth and Environmental Sciences: "Deze Calamophyton bomen zijn de oudste fossielen ooit gevonden in Groot-Brittannië en vertegenwoordigen een nog ontbrekend deel van onze vegetatiegeschiedenis. Bewijzen fossiele bossen tot nu toe dateren uit die ontdekt in de staat New York, Caïro en Gilboa tot ongeveer 385 miljoen jaar."

Het uiterlijk van deze bomen leek op dat van palmen, maar ze zijn niet verwant aan de planten die onze planeet vandaag de dag bevolken. Geen massief hout: de stam was in het midden hol en had houtachtige draden die in een ring waren gerangschikt aan de buitenkant als steun. Verder hadden de takken geen bladeren, maar honderden uitsteeksels die op twijgjes leken.

Wat het eeuwenoude bos ons vertelt

Wat het eeuwenoude bos ons vertelt

Cardiff University/Youtube screenshot

En hoe zit het met de hoogte? Deze oude bomen waren veel kleiner dan die van tegenwoordig: ze bereikten maximaal twee tot vier meter en verloren hun onderste takken naarmate ze groeiden. Door dit proces konden plantaardige stoffen op de grond vrijkomen die nuttig waren voor het voortbestaan ​​van ongewervelde bosdieren. De onderzoekers ontdekten ook eeuwenoude boombases en afdrukken van gevallen stammen, en slaagden er voor het eerst in om zowel de afstand ertussen als de algemene context van het tijdperk te documenteren.

"De vorm van deze structuren samen suggereert sterk dat deze Calamophyton zich langs een verhoogde oever naast een klein rivierkanaal bevonden”, legde Berry uit. Voor de professor was het echter een verrassing: nadat hij de wereld rondreisde op zoek naar fossiele bossen, "is het verrassend om te weten dat je ze hier aan de kust van Zuid-Wales kunt zien."

Professor Neil Davies, van de afdeling Aardwetenschappen van de Universiteit van Cambridge en eerste auteur van de studie, legde uit: “Het Devoon heeft het leven op aarde radicaal veranderd, inclusief de interactie tussen water en land, omdat bomen en andere planten sedimenten hielpen stabiliseren door hun wortelsystemen, maar er is weinig bekend over de vroegste bossen."

Deze fossielen, zo concludeert hij, bevatten bewijs van een cruciale fase in de ontwikkeling van de aarde, toen rivieren de krachtige erosieve waterwegen werden die we vandaag de dag kennen.

Advertisement