Een leven als single? We waarderen het meer als we ouder worden, blijkt uit nieuw onderzoek

Janine image
door Janine

08 Februari 2019

Een leven als single? We waarderen het meer als we ouder worden, blijkt uit nieuw onderzoek
Advertisement

De wereld van liefdesrelaties ondergaat een ongekende revolutie: dat beweert een nieuw onderzoek, volgens welke tegenwoordig, vergeleken met het verleden, het leven als single veel meer voldoening geeft. Niet alleen dat, maar het "single" zijn biedt met de jaren steeds meer.

Als trouwen of samenwonen in het algemeen vroeger een excuus was om te ontsnappen aan de eenzaamheid, is het tegenwoordig niet langer nodig om met z'n tweeën te leven om je goed te voelen.

Advertisement
rawpixel/Unsplash

rawpixel/Unsplash

Een onderzoek van ongeveer een decennium, gebaseerd op 2500 mensen (singles, getrouwden, gescheiden, weduwen en weduwnaars...), belichtte enkele zeer interessante punten, waarbij het leven van een single en dat van een getrouwde persoon vandaag, en de conditie van een single in de geschiedenis met elkaar werd vergeleken.

1. Historisch gezien geeft een leven als single tegenwoordig veel meer voldoening dan in het verleden.

Slechts een paar decennia geleden werd een ongehuwde volwassene niet als volwaardig gezien, vooral niet in het geval van een vrouw. Tegenwoordig wijzen sociologen erop dat het huwelijk voor veel mensen aan belang heeft ingeboet: dit geldt vooral voor vrouwen die na de emancipatie de mogelijkheid hebben om een ​​salaris te hebben dat genoeg is om niet met een ​​man te hoeven trouwen.

In het verleden was het leven als stel stilzwijgend een manier om aan eenzaamheid te ontsnappen: tegenwoordig zijn de mogelijkheden om relaties en contacten te onderhouden, op afstand of niet, enorm toegenomen, zozeer zelfs dat huwelijk de laatste optie is om je niet alleen te voelen.

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

2. Naarmate we ouder worden, geeft het leven als single veel meer voldoening.

Als we het historische uitgangspunt laten voor wat het is, lijkt het erop dat de conditie van alleenstaanden meer wordt gewaardeerd met het ouder worden.

De studie vroeg de deelnemers hoe eenzaam en geïsoleerd ze zich voelden: de meest trieste mensen waren weduwnaars en de gescheidenen, zij die ooit een huis en een leven deelden met iemand anders. Daarentegen hebben alleenstaanden altijd beweerd nooit onder eenzaamheid te lijden of zich alleen te voelen.

Dezelfde singles voegden eraan toe dat in de loop der jaren het niet-begeleid zijn waarderen, en dat ze deze conditie steeds minder willen opgeven. Hetzelfde kon niet gezegd worden van gehuwde paren, die verbeteringen in het huwelijksleven in de loop van de tijd hebben ontkend of niet onder de aandacht hebben gebracht, behalve als ze in een zeer vergevorderde fase zijn.

Kortom, de studie belicht een dwarsdoorsnede van de moderne samenleving die veel is veranderd in vergelijking met slechts een paar decennia geleden: tegenwoordig is een leven als single veel leuker, lonender en heilzamer vergeleken met het huwelijksleven.

Ben je het daarmee eens?

Source:

Advertisement