De hoogste berg ter wereld is een hoop afval: de Everest wordt verwoest door de voortdurende aanwezigheid van de mens

Janine image
door Janine

23 Februari 2019

De hoogste berg ter wereld is een hoop afval: de Everest wordt verwoest door de voortdurende aanwezigheid van de mens
Advertisement

Heb je je ooit kunnen voorstellen dat zelfs het meest afgelegen en ondoordringbare deel van de wereld, wat het omringende gebied van de Mount Everest is, een open puinhoop zou zijn geworden?

Dit is precies de realiteit op de hellingen van de meest begeerde top, zonder overdrijven: tonnen en tonnen afval verzameld door de jaren heen, wat leidde tot de sluiting van een van de toegangen aan Chinese zijde. Hoe zijn we zover gekomen? Simpel, een constante stroom van bezoekers naar deze plek was voldoende.

Advertisement
 TheLipTV2/Youtube

TheLipTV2/Youtube

Er was eens een bergbeklimmer, een liefhebber van bergen en milieuactivist die op het punt stond de top te bereiken. Er was eens, omdat deze mensen er blijkbaar niet meer zijn.

Vanwege ongemanierdheid of noodzaak hebben veel van de klimmers die in de afgelopen decennia op de Everest zijn geweest sporen achtergelaten van hun passage, of liever gezegd vuilnis. Dit gedrag, vermenigvuldigd met tienduizenden bezoekers per jaar - in 2015 kwamen 40.000 toeristen - bergbeklimmers naar het Chinese basiskamp - leidde tot de milieuramp van de hoogste top ter wereld.

Advertisement
That's A Great Idea!/Youtube

That's A Great Idea!/Youtube

In tegenstelling tot het eerste basiskamp dat toegankelijk is in Nepal, dat pas na een beklimming van twee weken wordt bereikt, kan het aan de Chinese kant met de auto worden bereikt: je kunt je eenvoudig voorstellen hoe deze mogelijkheid zelfs diegenen heeft aangetrokken die totaal niets met de echte berg hebben en alleen een onvergetelijke ervaring willen, met minimale inspanning.

De regering heeft verklaard dat het basiskamp alleen open zal blijven voor 300 klimmers per jaar, die alle nodige documentatie moeten laten zien om hun professionaliteit te bevestigen. Voor alle anderen zal echter een tent worden opgezet op twee kilometer van de oude basis. In beide gebieden is echter de verplichting om al het geproduceerde afval met zich mee te nemen van kracht.

That's A Great Idea!/Youtube

That's A Great Idea!/Youtube

Ondertussen is, op de hellingen van de Everest, het werk al begonnen met het opruimen van het gebied dat vervuild is door allerlei soorten afval: er moet rekening worden gehouden dat zelfs de afbraak van organisch materiaal een vertraging oploopt vanwege de specifieke omstandigheden van temperatuur en luchtdruk die hier aanwezig is.

De Sherpa's krijgen $2 voor elke kilo afval die van de basiskampen komt: een operatie die nog lang niet klaar is, gezien het afval ongeveer 300 ton bedraagt.

Advertisement