Ze dachten dat het uitgestorven was, maar de grootste bij ter wereld leeft nog steeds op onze planeet

Janine image
door Janine

25 Februari 2019

Ze dachten dat het uitgestorven was, maar de grootste bij ter wereld leeft nog steeds op onze planeet
Advertisement

Hij werd al meer dan 30 jaar niet meer gezien, daarom hadden de experts het als uitgestorven verklaard: de grootste bij ter wereld is daarentegen springlevend, zoals de nieuwste waarneming door een groep entomologen getuigt.

De bij, van een ongewone bruine kleur, is 3,5 cm lang en heeft een spanwijdte van ongeveer 6 cm: hij heeft krachtige kaken die hem minder sierlijk maken dan de gewone honingbij, zoals we die allemaal kennen.

Clay Bolt

Clay Bolt

De onderzoekers hadden hem voor het laatst gezien in 1981: meer dan 30 jaar later verscheen de gigantische bij op de Molukse eilanden, in Indonesië.

Het gaat om de Megachile Pluto, de bij die beschouwd wordt als de grootste ter wereld. Een groep entomologen heeft hem samen met een fotograaf op expeditie geïdentificeerd die verklaarde: "Het was absoluut adembenemend om deze vliegende 'bulldog' te zien waarvan we niet zeker waren dat hij nog bestond."

Het waargenomen exemplaar is een vrouwtje, in lijn met de kenmerken van de Megachile Pluto: een donker lichaam, waarbij de typische geelzwarte strepen ontbreken, en een grootte die vergelijkbaar is met die van een menselijke duim. De vrouwtjes van deze soort zijn groter dan de mannetjes en kunnen zelfs 4 cm lang worden.

De moeilijkheid om het te zien is te wijten aan zijn vreemde gewoonte om nesten te bouwen in termietenhopen: het wordt een metselbij genoemd, omdat om zijn schuilplaats te bouwen, het de bladeren afsnijdt en hars gebruikt als lijm. Het laatste exemplaar op de Molukse eilanden bevond zich dan ook in een termietennest.

Entomologen weten nog heel weinig van deze soort, en het feit dat deze voor lange periodes verdwenen is, heeft zeker niet geholpen om informatie te verzamelen: met de nieuwste waarneming hopen entomologen meer te weten te komen over dit ongewone insect.

Advertisement