De aarde heeft 1 triljoen bomen nodig om koolstofdioxide in de lucht te kunnen verwijderen

Janine image
door Janine

03 Maart 2019

De aarde heeft 1 triljoen bomen nodig om koolstofdioxide in de lucht te kunnen verwijderen
Advertisement

Het leven op aarde zou onmogelijk zijn zonder bomen: ze verminderen het koolstofdioxide dat aanwezig is in de aardse atmosfeer en verrijken de lucht met zuurstof. Deze organismen laten ons leven en het is juist om deze reden dat het belangrijk is om ze goed te beschermen.

Een reeks onderzoeken heeft twee echt belangrijke ontdekkingen gedaan, waarbij met name het aantal bomen is vastgesteld dat de aarde nodig zou hebben om de CO2-uitstoot te verwijderen die de kwaliteit van het leven op aarde bedreigt.

Advertisement
pexels

pexels

De bekende ecoloog en professor van het Zurich Federal Institute of Technology, Thomas Crowther, heeft twee zeer belangrijke ontdekkingen voor de gezondheid van de planeet die we bewonen gedaan: Crowther analyseerde de bosgebieden van de planeet en verklaarde dat er ruimte is om 1,2 triljoen nieuwe bomen te planten.

Na het analyseren van de capaciteit van bomen om CO2 te absorberen, heeft hij aangetoond dat de aanwezigheid van de huidige 3 triljoen bomen ongeveer 400 gigaton koolstofdioxide vermindert en dat, als we nog eens een triljoen bomen konden planten - een miljard van een miljard -, het mogelijk zou zijn om een andere gigaton van CO2 af te vangen, oftewel de hoeveelheid koolstofdioxide geproduceerd door de mens in een decennium.

Advertisement
pixabay

pixabay

Op deze manier zouden de bomen het krachtigste wapen in ons bezit zijn om vervuiling tegen te gaan; een wapen dat veel effectiever is dan de huidige technologische processen van koolstof-afvang en in staat is om een positieve milieu-impact te creëren die veel beter is dan de constructie van windturbines of het boycotten van vlees uit onze voeding.

Bovendien is voor de ecoloog een ander aspect dat niet moet worden onderschat, het vermogen van planten om ons humeur te verbeteren, naast de lucht die we inademen. Wonen in een groenere stad maakt je gelukkiger en meer attent op je gezondheid.

Sinds 2006 heeft de Verenigde Naties (VN) de campagne Billion Tree Campaign gelanceerd die heeft geleid tot de aanplant van 17 miljard bomen wereldwijd en onlangs heeft Australië beloofd het quotum van het planten van een miljard nieuwe bomen in 2050 te bereiken. Je hoeft alleen maar op deze initiatieven te hopen, ondertussen wat bomen planten en diep adem te halen!

Source:

Advertisement