Er is een kans van één op een miljoen dat de mens niet verantwoordelijk is voor de klimaatverandering

Janine image
door Janine

14 Maart 2019

Er is een kans van één op een miljoen dat de mens niet verantwoordelijk is voor de klimaatverandering
Advertisement

Door de verspreiding van het internet en de kennis die hierdoor wordt verspreid, kunnen gebruikers veel verschillende standpunten over elk afzonderlijk onderwerp te weten komen. Als dit in de meeste gevallen goed lijkt, zijn er wetenschappelijke aspecten die vaak fake news verspreiden, min of meer ondersteund door gezaghebbende stemmen, die soms zo capillair worden dat ze de tussenkomst van de wetenschappelijke gemeenschap vereisen.

Dit gebeurt bijvoorbeeld in het geval van klimaatverandering: er is een percentage van de publieke opinie, gesteund door sommige geleerden, dat de rol van de mens ontkent in de omwenteling van het klimaat dat we meemaken. Welnu, tot op heden is de mogelijkheid dat dat zo is één op een miljoen.

via Nature.com

Advertisement
climate.nasa.gov

climate.nasa.gov

Nieuwe analyses gebaseerd op satellietonderzoeken die 40 jaar hebben geduurd werpen licht op dit nog steeds besproken onderwerp, waarbij de negationistische theorieën een minimale kans krijgen. Onderzoekers van het Lawrence Livermore National Laboratory of California verklaren dat klimaatveranderingsonderzoeken hebben bereikt wat de "golden standard of scientific evidence" wordt genoemd, wat een uitstekend niveau van wetenschappelijk bewijs is.

De wetenschappelijke conclusies worden voortdurend ter discussie gesteld, omdat er altijd een parameter of een toevalligheid kan zijn die door een studie niet in aanmerking is genomen; met andere woorden, zelfkritiek is een fundamenteel kenmerk van elke wetenschapper die een waarheid wil bereiken die onweerlegbaar is. Dit maakt ons duidelijk dat de toewijzing van "golden standard" geen banale zaak is: het geeft aan dat duizenden wetenschappers duizenden gegevens hebben geanalyseerd en hebben vastgesteld dat de mogelijkheid dat de conclusies vals zijn, naar nul neigen.

Advertisement
Maxpixel

Maxpixel

Deze nieuwe conclusies werden bereikt dankzij drie satellietdatabases, waarvan er twee in 2005 de standaard bereikten, en één in 2016. Kortom, om het met de woorden van wetenschapper Benjamin Santer te verklaren: "de legende dat onderzoekers de oorzaak van de klimaatverandering niet kennen is verkeerd. We kennen het." - en het is precies te vinden in het nooit eindigende liefdesverhaal dat de mensheid met fossiele energiebronnen verbindt.

Kortom, zelfs als je vindt dat klimaatverandering een normaal proces van de aarde is, is er geen verklaring voor de snelheid waarmee ze zich voordoen en voor het geweld van gebeurtenissen in de afgelopen jaren, als die van de hand van de mens. Dat zeggen wij niet, dat zegt de hele wetenschappelijke gemeenschap met een bewijs van 99,999%.

Advertisement