Op slechts 8-jarige leeftijd tijd vond ze een manier om de inwoners van haar dorp warm water te geven, zonder bomen te kappen

Janine image
door Janine

23 Maart 2019

Op slechts 8-jarige leeftijd tijd vond ze een manier om de inwoners van haar dorp warm water te geven, zonder bomen te kappen
Advertisement

Chiapas is een van de staten van de Mexicaanse Republiek, een deel van de regio bestaat uit prachtige stranden met een kristalheldere zee; sommige delen bevinden zich echter op meer dan 4000 meter boven zeeniveau. Dit resulteert in strenge winters, met zeer lage temperaturen. Om de situatie te verhelpen, zijn de inwoners van Chiapas altijd gedwongen geweest hout te verbranden, met als gevolg een ontbossing van de regio. Maar uiteindelijk is er iets veranderd dankzij een meisje van slechts 8 jaar.

Advertisement
Op slechts 8-jarige leeftijd tijd vond ze een manier om de inwoners van haar dorp warm water te geven, zonder bomen te kappen - 1

Xóchitl Guadalupe Cruz, een 8-jarig Mexicaans meisje, vond een apparaat uit om water te verwarmen zonder gebruik te maken van houtkachels, wat de vervuiling zou verhogen, of gaskachels, die te duur zijn voor de bewoners van de stad in het achterland van Chiapas. In plaats daarvan heeft Xóchitl een zonneboiler gebouwd met gerecyclede materialen, dankzij de hulp van haar vader.

Het apparaat trok onmiddellijk de aandacht van de Universidad nacional autónoma de méxico (UNAM), die de kleine uitvindster een speciale prijs toekende die bestemd is voor Mexicaanse vrouwen die protagonisten zijn geworden van belangrijke wetenschappelijke uitvindingen of ontdekkingen.

Advertisement
Op slechts 8-jarige leeftijd tijd vond ze een manier om de inwoners van haar dorp warm water te geven, zonder bomen te kappen - 2

Tijdens de ceremonie verklaarde Xóchitl dat het idee bij haar opkwam toen ze de inwoners van de regio waar ze woont bomen zag kappen om een warm bad te kunnen nemen. Aan de ene kant de armen willen laten genieten van een ontspannend bad, en aan de andere kant de bossen in de regio te behouden, heeft Xóchitl al haar beperkte wetenschappelijke kennis en vooral haar inventiviteit gebruikt. En het resultaat was echt indrukwekkend.

Maar de kleine wetenschapper wil niet langer stoppen en heeft aan een Mexicaanse krant toegegeven dat ze, hoewel ze absoluut enthousiast is over de gewonnen prijs, haar studie wil voortzetten om alle arme inwoners van de wereld in staat te stellen warm water te hebben zonder de planeet te vervuilen en de vegetatie te vernietigen.

Als de nieuwe generaties zoveel gevoeligheid en intelligentie vertonen, is het misschien niet allemaal verloren voor onze planeet!

Advertisement