Twee keer per week paddenstoelen eten vermindert het risico op cognitieve achteruitgang, dat beweert een onderzoek - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Twee keer per week paddenstoelen eten…
Finland biedt gratis reizen aan buitenlanders om de kunst van het gelukkig zijn te leren Scholen in Finland hebben een methode bedacht om pesten te bestrijden... en het levert onverwachte resultaten op

Twee keer per week paddenstoelen eten vermindert het risico op cognitieve achteruitgang, dat beweert een onderzoek

Door Janine
969
Advertisement

We horen of lezen vaak over de buitengewoon heilzame eigenschappen van voedingsmiddelen zoals kool, broccoli of bosbessen die rijk zijn aan vitamines en antioxidanten. Recent onderzoek door de National University of Singapore heeft licht geworpen op de voordelen die ook de meest “bescheiden” paddenstoelen kunnen hebben op onze cognitieve vaardigheden.

Volgens de onderzoekers zou het minstens twee keer per week eten van paddenstoelen ons lichaam voorzien van de juiste hoeveelheid elementen die milde cognitieve stoornissen (MCI) effectief kunnen tegengaan en vertragen.

foto: MaxPixel

Volgens een recente studie door een onderzoeksteam van de afdeling psychologische en biochemische geneeskunde van de National University of Singapore, zouden paddenstoelen onverwachte voedingsvoordelen hebben. Volgens de onderzoekers zijn er in veel soorten van dit voedsel grote hoeveelheden van twee antioxidanten en anti-ging die de cognitieve achteruitgang van een persoon aanzienlijk kunnen voorkomen.

De studie duurde 6 jaar en er werd ontdekt dat ouderen die twee porties gekookte paddenstoelen per week aten 50% minder kans hadden op een milde cognitieve stoornis (MCI) dan degenen die ze niet aten.

Hoewel mild, is deze aandoening gecategoriseerd als een duidelijke afname in cognitieve vaardigheden die ook geheugen- en denkvaardigheden kunnen beïnvloeden, waardoor de risico's van Alzheimer toenemen. De hoeveelheid gegeten paddenstoelen door de vrijwilligers van het experiment zou ongeveer 150 gram gekookt product bedragen, een aanzienlijke ontdekking als je bedenkt dat zelfs een enkele wekelijkse portie kan helpen de MCI te bestrijden.

foto: Pixabay

Het geanalyseerde monster van de analyse bestond uit ongeveer 600 oudere Chinese inwoners van Singapore met een leeftijd boven de 60 jaar. De soorten paddenstoelen die voor het experiment werden gebruikt, zijn die welke vaak op de markt te vinden zijn, zoals de goud- en oesterrassen Pleurotus, Champignon en Shiitake, evenals de gedroogde en ingeblikte.

De samenstelling die al deze soorten gemeen hebben en waarvan de onderzoekers denken dat ze verantwoordelijk kunnen zijn voor de voordelen, is ergotionein, een aminozuur met antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen dat mensen niet op natuurlijke wijze kunnen synthetiseren.

Een andere zeer bemoedigende factor die door de onderzoekers wordt benadrukt, houdt verband met het feit dat deze verbinding bij patiënten met MCI op de plasmaspiegel lager is dan die van mensen van dezelfde leeftijd zonder problemen.

De volgende studies zullen meer licht kunnen werpen op de causale correlatie tussen ergotioneïne en cognitieve stoornissen, in de hoop dat we ook tot een concreet aspect kunnen komen.

 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt