Een fotograaf ontdekt twee bijen die in een bloem slapen: de foto is van een aanstekelijke tederheid

Janine image
door Janine

21 April 2019

Een fotograaf ontdekt twee bijen die in een bloem slapen: de foto is van een aanstekelijke tederheid
Advertisement

In de algemene verbeeldingskracht zijn bijen wezens die zich in het bijzonder toeleggen op het werk: in het voorjaar zien we hen bezig met het verzamelen van stuifmeel van de ene bloem naar de andere en het vervolgens naar de bijenkorf brengen. Maar ook deze kleine dieren moeten echter op een of andere manier rusten om de zware taak met toewijding uit te voeren.

Joe Neely is niet alleen een uitstekende fotograaf, maar ook een van de gelukkigen die de gelegenheid hebben gehad de bijen te observeren op een van hun momenten van pauze: hij vond er twee in een bloem, uitgeput na het verzamelen van stuifmeel. De uitgelezen kans om de perfecte foto te maken.

Advertisement

Joe zegt dat hij die dag een wandeling met zijn vriendin maakte om wat foto's te maken van de bloeiende weiden in Arizona. De vrouw stopte even om een oranje bloem te bekijken tussen vele anderen met een roze kleur: ze merkte toen dat er van binnenuit een gezoem kwam.

Dichterbij komend ontdekte ze twee bijen die in de bloem lagen zonder te bewegen: ze riep Joe om hem het vreemde gedrag te laten zien. Een andere bij naderde hen die, met ongecontroleerde bewegingen, een lege bloem zag en zich er binnenin vestigde.

Advertisement

“Ik wist niet dat bijen in bloemen sliepen”, zei Joe. In feite is het een eigenaardigheid van een soort van bijen, de Diadasia sphaeralcearum. Hun favoriete slaapplaats - en de bloem om het beste stuifmeel te krijgen - is de Sphaeralcea ambigua, een oranje bloem, die tot de kaasjeskruidfamilie behoort.

Bijen hebben geen oogleden, maar als ze slapen, kun je dat merken door het feit dat de voelsprieten onbeweeglijk zijn en vaak liggen bijen op hun zij. Slaapgewoontes zijn erg verschillend, afhankelijk van het soort bij - op aarde zijn er minstens 20.000 bekende soorten! De meeste slapen in hun nesten, slechts voor een paar seconden: de oude vrouwtjes slapen langer dan de kleintjes, die hooguit anderhalf uur rusten, verdeeld in intervallen van 15-30 seconden.

Anne Reeves/Flickr

Anne Reeves/Flickr

Velen hebben zich afgevraagd hoe Joe erin slaagde de foto te maken zonder de bijen te wekken: “Zoals ik dat met elk ander dier doe, van een ratelslang tot een bizon". Blijkbaar ligt het geheim in het blijven op een veilige afstand en het profiteren van de krachtige technologische middelen van de fotografie, die ons in staat stellen om uitstekende vergrotingen te verkrijgen!

Advertisement