Maleisië stuurt meer dan 3.000 ton plastic afval terug naar de landen van herkomst - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Maleisië stuurt meer dan 3.000 ton…
Een tennisbal en een paar eenvoudige bewegingen zijn genoeg om rugpijn te verlichten Klimaatverandering zou de menselijke beschaving in 2050 kunnen doen instorten, beweert een nieuw rapport

Maleisië stuurt meer dan 3.000 ton plastic afval terug naar de landen van herkomst

1.055
Advertisement

Zoals we allemaal weten, is het probleem van de afvalverwerking van primair belang geworden, en er zijn veel oplossingen die we proberen te vinden om het duurzamer te maken. Helaas zijn ze niet allemaal effectief en veel landen creëren uiteindelijk een immense hoeveelheid afval waar moeilijk een plaats voor te vinden is.

Een van de oplossingen wordt vaak voorgesteld door illegale kanalen, dat wil zeggen door die organisaties die worden betaald om het afvalprobleem te beheren, maar er dan eenvoudigweg vanaf komen door het naar de meest achtergestelde landen op de planeet te sturen.

In dit opzicht vond een gedenkwaardige gebeurtenis plaats in 2018: China heeft besloten de import van afval van over de hele wereld, bestemd voor recycling of vernietiging, te blokkeren. Dit stopte aanvankelijk de verplaatsing van het afval, maar al snel vonden de organisaties (legaal maar vooral illegaal) andere manieren: de containers naar andere, minder “lawaaierige” landen dan China te brengen, die dit onheilspellende lot passief zouden kunnen accepteren. Een daarvan is Maleisië, dat echter - volgens de autoriteiten - besloten heeft zich er niet bij neer te leggen om de vuilstortplaats te worden van de rijkste landen, en is een tegenoffensief begonnen.

Na de sluiting van de routes naar China, naar Maleisië en de andere ontwikkelingslanden, zijn honderden containers met elektrische kabels uit het Verenigd Koninkrijk, melkpakken uit Australië, allerlei huishoudelijke apparaten uit de VS, uit Canada, uit Japan, uit Saoedi-Arabië en uit verschillende Europese landen verplaatst. Een enkel Engels bedrijf stuurde bijvoorbeeld in twee jaar tijd 55.000 ton plastic afval naar Maleisië, verdeeld over meer dan 1.000 containers. Een situatie die absoluut onhoudbaar werd.

Daarom heeft de Minister van Milieu Yeo Bee verklaard dat Maleisië niet alleen het afval zal blokkeren, maar dat er ook 3.300 ton niet-recyclebaar afval uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië geleidelijk zal worden teruggestuurd.

Advertisement

Of het nu gaat om de uitbuiting van arbeid, de winning van hulpbronnen of het verzenden van afval, helaas is het verhaal altijd hetzelfde: te vaak gebruiken de rijkste landen de armste delen van de planeet alsof het landen zijn waarvan naar believen kan worden geprofiteerd. We hopen dat de blokkade die wordt opgelegd door Maleisië, met de daaruit voortvloeiende zending van afval in omgekeerde richting, een krachtig signaal zal geven aan de wereldmachten: we kunnen het afval niet langer onder het tapijt schuiven, het is tijd om echte en effectieve strategieën te implementeren om er minder van te produceren en meer te recyclen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt