Studies bevestigen het: de Arctische permafrost smelt 70 jaar eerder - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Studies bevestigen het: de Arctische…
Morgan Freeman heeft zijn gigantische ranch veranderd in een paradijs voor bijen Wetenschappers beweren dat ze dinosaurussen binnen 5-10 jaar weer tot leven kunnen brengen

Studies bevestigen het: de Arctische permafrost smelt 70 jaar eerder

Door Janine
1.780
Advertisement

Waarschijnlijk zal de term permafrost doen denken aan schoolse voorstellingen van geografie. Het gaat om de permanente ijskap die zich uitstrekt over delen van de Arctische gebieden in Noord-Europa, Siberië en Noord-Amerika.

Deze gebieden met constant bevroren grond waarop zich ijswoestijnen en nederzettingen bevinden, zouden echter niet meer zo "eeuwig" zijn als voorheen.

Studies, onderzoeks- en landmeetstations die het permafrost constant in de gaten houden, hebben alarmerende gegevens vrijgegeven over zijn gezondheidstoestand, die niets goeds belooft voor de ecologische balans van onze planeet.

70 jaar eerder is de snelheid waarmee de permanente ijskap smelt in de Arctische gebieden. Dit bleek uit een onderzoek van het Permafrost Laboratory van de University of Alaska. De bevindingen toonden aan dat de huidige toestand van permafrost in 2090 had moeten plaatsvinden.

Het onderzoek richtte zich met name op de permafrost gebieden in Noord-Amerika. Vanaf het jaar 2000 zouden de smeltingssniveaus tot 240% hoger zijn geweest dan die in de voorgaande 20 jaar.

De reden? Helaas is die opnieuw te vinden in de opwarming van de aarde. De ongelooflijk hoge temperaturen in verschillende zomers na 2000 hebben geleid tot een plotselinge versnelling van het proces van het smelten van het ijs, zelfs van invloed op die beschouwd als "meerjarig".

foto: Facebook

Door te smelten, schuift de permafrost letterlijk het aardoppervlak tot bijna een meter naar beneden, waardoor gebieden van moerassen, meren en plassen water ontstaan, in wat "thermokarst” wordt genoemd. Het is niet moeilijk te begrijpen wat voor risico’s dit fenomeen inhoudt, ongeacht wat op de bevroren grond ligt.

Constructies, structuren, onderzoeksstations, hele steden en dorpen worden bedreigd door het permanent smelten van ijs, maar de problemen in verband met deze gevaarlijke reactie van de natuur eindigen hier niet.

Alsof het verontrustende scenario dat al werd beschreven niet genoeg was, toonde een onderzoek van de Harvard University aan dat het ijs dat in water verandert, opnieuw het "ingesloten" materiaal onder zich in de atmosfeer teruggeeft, dat op zijn beurt CO2 en methaan vrijgeeft en ontbindt, het klimaat van de aarde verder opwarmend.

Advertisement

In veel gebieden die getroffen zijn door het smelten van de permafrost wordt al ingegrepen, door het veranderen van de infrastructuur en het bewaken van de stabiliteit van de gebouwen.

Zoals vaak gebeurt en al is gebeurd, in de overtuiging dat hij zonder gevolgen kan handelen, veroorzaakt de mens praktisch onomkeerbare schade, zowel voor de natuur als voor zichzelf, en beseft het te laat.

SOURCE:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt