In deze gevangenis moeten gedetineerden zorgen voor zwerfkatten. Het leven van zowel kat als gevangene is erdoor veranderd - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
In deze gevangenis moeten gedetineerden…
5 dingen die je niet wist over feta, de perfecte kaas die onze lichamelijke gezondheid ten goede komt Een fotograaf legt IJslandse paarden schitterend vast in al hun pracht en sprookjesachtige praal

In deze gevangenis moeten gedetineerden zorgen voor zwerfkatten. Het leven van zowel kat als gevangene is erdoor veranderd

Door Skip Tromp de Haas
4.648
Advertisement

Het helende effect dat dieren hebben, vooral honden en katten, is al sinds de oudheid bekend. Een pup of kitten is niet alleen een gezelschapsdier, maar ook een medicijn dat het verstand en de ziel helpt herstellen. Aan het hebben van een huisdier kleven heel veel voordelen: het gaat angst en depressie tegen, je voelt je minder alleen en je moraal krijgt een opkikker en je bloeddruk gaat er zelfs van omlaag. Dus met alle voors en tegens bij elkaar zou het voor iedereen goed zijn om een kat of een hond te hebben. Wat we vaak niet weten is dat deze dieren echt iedereen helpen, zelfs gevangenen die moeten brommen voor een of ander vergrijp.

In 2015 werd in de staat Indiana door de Animal Protection League een heel belangrijk programma opgestart in de kliniek van de Pendleton-gevangenis. Het idee achter het programma F.O.R.W.A.R.D is om katten uit een opvangcentrum te halen en die in een detentiecentrum te plaatsen zodat gevangenen voor hen kunnen zorgen. Het bleek direct zinvol, voor zowel katten als gevangenen.

Er zijn heel veel katten heel slecht behandeld door hun vorige eigenaren. Hier leren de beestjes, binnen de gevangenismuren weer contact maken met mensen en krijgen ze liefde van de gevangenen. Alle katten die de gevangenen te verzorgen krijgen zijn gestresste dieren die het vertrouwen zijn kwijtgeraakt in de mens en dus moeilijk te adopteren zijn. Juist daarom brengen ze een periode met gevangenen door, die geduldig zijn en van wie ze liefde krijgen.

Advertisement

Het viel ontzettend op hoe de katten gaandeweg socialer werden. De gevangenen hebben het als taak om hen eten te geven en hun vacht te verzorgen indien nodig. Heel langzaam, met de nodige zorg, beginnen de kleine beestjes mensen weer te vertrouwen.

Niet alleen katten profiteren van dit bijzondere programma. Ook gevangenen krijgen de gelegenheid om voor een ander wezen te zorgen en leren zij om te gaan met hun verantwoordelijkheden.

Maleah Stringer, directeur van het APL:"Ik heb gevangenen gehad die toen ze een kat kregen, hebben opgebiecht dat dit de eerste keer was, tenminste die zij zich kunnen herinneren, dat ze zichzelf toestonden voor iets te zorgen."

Zo'n kat geeft aan een gevangene onvoorwaardelijke liefde, iets dat velen hen nooit hebben gehad in hun leven. Bovendien leert de gevangene door het dier geweldloos te communiceren, ook wanneer er eventuele problemen moeten worden opgelost.

Dergelijke programma's die zijn gericht op herstel, waar dieren een rol in spelen, zijn redelijk wijdverbreid in het Amerikaanse gevangenissysteem. Een van die programma's wordt geleid door dierenorganisatie Purrfect Pals, en door hun werk worden talloze gevangenen en van straat geredde katjes, geholpen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt