Onderzoekers proberen de levens van leeuwen te redden door ogen te tekenen op de achterkant van koeien

Janine image
door Janine

04 Oktober 2019

Onderzoekers proberen de levens van leeuwen te redden door ogen te tekenen op de achterkant van koeien
Advertisement

De leeuw is, na de tijger, de grootste van de vijf felidae van het geslacht Panthera. Het is een imposant dier: het is niet toevallig dat het de koning van het bos wordt genoemd.

Tegenwoordig leeft de leeuw bijna uitsluitend in Sub-Sahara Afrika en in India. En hier komt hij vaak in contact met de mens en zijn fokkerijen, vooral van koeien. Om hun koeien tegen leeuwen te verdedigen, zit er voor de mens niets anders op dan te schieten. Maar dit brengt het leven van de leeuw in gevaar, die al een bedreigde soort is.

Een aantal onderzoekers hebben echter een oplossing gevonden.

via University of New South Wales Sidney

Advertisement
Ben Yexly/UNSW

Ben Yexly/UNSW

De leeuw is een geboren jager, een dier dat dol is op hinderlagen om zo zijn maaltijden te verdienen. Als jager heeft hij echter een groot gebrek: hij wordt niet graag bekeken. Uitgaande van deze bijzonderheid hebben onderzoekers van de Universiteit van New South Wales (UNSW) in Sydney (Australië) een methode bedacht om leeuwen uit de buurt van gedomesticeerde koeien te houden en zo te voorkomen dat jagers op deze prachtige katachtigen schieten.

Het idee lijkt misschien bizar, maar onderzoekers zijn ervan overtuigd dat het vruchten zal afwerpen. Het idee bestaat uit het schilderen van ogen op de achterkant van koeien.

Advertisement
Ben Yexly/UNSW

Ben Yexly/UNSW

Leeuwen jagen, zoals vermeld, niet graag wanneer ze worden bekeken. Door ogen op de achterkant van koeien te tekenen geven ze de indruk constant te worden geobserveerd.

Het onderzoeksteam test momenteel zijn idee op een geselecteerde veehouderij: de helft van de koeien op de boerderij was geverfd, de andere niet. Door middel van GPS-tracking, zowel van de kudde als van de leeuwen, kunnen onderzoekers bepalen of hun psychologische bedrog werkt.

Pixabay

Pixabay

Als het idee zijn vruchten zou afwerpen, aldus onderzoekscoördinator Neil Jordan, dan is het mogelijk om boeren gerust te stellen, te voorkomen dat koeien door leeuwen worden opgejaagd en het uitsterven van deze prachtige katachtigen te beperken.

Advertisement