Onderzoekers proberen de levens van leeuwen te redden door ogen te tekenen op de achterkant van koeien - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Onderzoekers proberen de levens van…
Wonderen van de genetica: 15 dubbelgangers die elkaar puur toevallig tegenkwamen De

Onderzoekers proberen de levens van leeuwen te redden door ogen te tekenen op de achterkant van koeien

Door Janine
1.302
Advertisement

De leeuw is, na de tijger, de grootste van de vijf felidae van het geslacht Panthera. Het is een imposant dier: het is niet toevallig dat het de koning van het bos wordt genoemd.

Tegenwoordig leeft de leeuw bijna uitsluitend in Sub-Sahara Afrika en in India. En hier komt hij vaak in contact met de mens en zijn fokkerijen, vooral van koeien. Om hun koeien tegen leeuwen te verdedigen, zit er voor de mens niets anders op dan te schieten. Maar dit brengt het leven van de leeuw in gevaar, die al een bedreigde soort is.

Een aantal onderzoekers hebben echter een oplossing gevonden.

De leeuw is een geboren jager, een dier dat dol is op hinderlagen om zo zijn maaltijden te verdienen. Als jager heeft hij echter een groot gebrek: hij wordt niet graag bekeken. Uitgaande van deze bijzonderheid hebben onderzoekers van de Universiteit van New South Wales (UNSW) in Sydney (Australië) een methode bedacht om leeuwen uit de buurt van gedomesticeerde koeien te houden en zo te voorkomen dat jagers op deze prachtige katachtigen schieten.

Het idee lijkt misschien bizar, maar onderzoekers zijn ervan overtuigd dat het vruchten zal afwerpen. Het idee bestaat uit het schilderen van ogen op de achterkant van koeien.

Leeuwen jagen, zoals vermeld, niet graag wanneer ze worden bekeken. Door ogen op de achterkant van koeien te tekenen geven ze de indruk constant te worden geobserveerd.

Het onderzoeksteam test momenteel zijn idee op een geselecteerde veehouderij: de helft van de koeien op de boerderij was geverfd, de andere niet. Door middel van GPS-tracking, zowel van de kudde als van de leeuwen, kunnen onderzoekers bepalen of hun psychologische bedrog werkt.

Advertisement
foto: Pixabay

Als het idee zijn vruchten zou afwerpen, aldus onderzoekscoördinator Neil Jordan, dan is het mogelijk om boeren gerust te stellen, te voorkomen dat koeien door leeuwen worden opgejaagd en het uitsterven van deze prachtige katachtigen te beperken.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt