Bijen zijn uitgeroepen tot het belangrijkste levende wezen op aarde

Janine image
door Janine

03 November 2019

Bijen zijn uitgeroepen tot het belangrijkste levende wezen op aarde
Advertisement

Elke dag zijn we eraan gewend vele levensvormen om ons heen te zien. Van levend tot levenloos, van planten tot dieren: elk levend wezen, in het terrestrische ecosysteem, speelt een specifieke rol, die meestal dient voor het overleven en de goede prestaties van andere levens en mechanismen die het leven regelen op de aarde.

Onder deze zijn er echter kleine wezens die, vanwege hun kenmerken en het werk dat ze dag in dag uit uitvoeren, zo belangrijk zijn, maar helaas ernstig in gevaar worden gebracht door menselijke activiteiten, die in toenemende mate hun voortbestaan bedreigen. Het zijn de bijen, klein maar fundamenteel voor het overleven van de natuur, zozeer dat ze zijn gedefinieerd als het belangrijkste levende wezen op de hele planeet. Laten we eens kijken waarom.

via The Science Times

Advertisement
Commons/Wikimedia

Commons/Wikimedia

Dat bijen een leidende rol spelen bij het behoud van biodiversiteit en het behoud van ecosystemen is bekend. In feite laten deze insecten bestuiving toe, een proces dat de vorming van fruit bevordert. Door stuifmeel van de ene bloem naar de andere te transporteren, garanderen ze de aanwezigheid van verschillende plantensoorten, wat betekent dat we volop kunnen genieten van de producten van de aarde.

Het is dus niet alleen honing, maar honderden andere soorten fruit en derivaten die, als ze ontbreken, de schappen van onze supermarkten helaas leeg zouden maken. Het Earthwatch Institute heeft tijdens een bijeenkomst van de Royal Geographical Society of London het maximale belang van bijen voor alle levende wezens vastgesteld.

Volgens The Science Times is maar liefst 70% van de wereldlandbouw exclusief afhankelijk van bijen, omdat het dankzij hen is dat planten zich kunnen reproduceren, met duidelijke voordelen voor de fauna waarmee het zich voedt, inclusief de mens.

Advertisement
Pexels

Pexels

Allemaal heel positief, behalve dat, zoals hierboven al vermeld, deze gele en zwarte insecten onverbiddelijk verdwijnen. Het fenomeen “ontvolking van bijenkorven” is een trieste realiteit, waarbij de afgelopen jaren ongeveer 90% van de bijenpopulatie in de wereld is afgenomen.

Buitensporig gebruik van pesticiden, ontbossing en vernietiging van habitats behoren tot de belangrijkste oorzaken van dit fenomeen, wat opnieuw laat zien dat de mens helaas niet in staat is om het milieu op de best mogelijke manier te behouden  die hij tot zijn beschikking heeft om te leven.

Devcore/Wikimedia

Devcore/Wikimedia

Een verandering van de relatie die we hebben met de fragiele ecosystemen van de aarde is echt noodzakelijk, en een eerste, belangrijke stap kan zijn om de bescherming van bijen en hun herbevolking te begunstigen en te ondersteunen.

De systemen zijn er, gebaseerd op het herstel van natuurlijke en niet-invasieve cultuurtechnieken, en in veel gevallen worden ze ook ontwikkeld en gebruikt. Alleen met een ander bewustzijn kunnen we ervoor zorgen dat het voedsel dat we op tafel zetten niet verandert in een product dat afkomstig is van gewassen die alleen dankzij chemie en kunstmatig zijn geteeld. Het gaat om onze gezondheid.

Advertisement